Zborul MH17 prăbușit în Ucraina. Judecata va avea loc în Olanda

Andrei Beldiman, 13 iun.. 2018

Procedurile judiciare privind responsabilii pentru zborul MH17 prăbușit în Ucraina vor avea loc în Olanda.

Deputaţii olandezi au ratificat marţi un acord semnat în 2017 cu Ucraina.

În urma acestei acțiuni eventualele proceduri judiciare faţă de responsabilii pentru catastrofa zborului MH17 vor fi derulate în Olanda. Zborul a fost doborât în 2014 deasupra zonei de conflict din estul ucrainean, informează AFP.

Ministrul olandez de Justiţie de la acea dată, Stef Blok, a semnat acest acord cu omologul său ucrainean Pavlo Petrenko în iulie 2017. Evenimentul a avut loc la trei ani după catastrofa soldată cu moartea a 298 de persoane. Olanda şi Australia, principalele ţări de origine a victimelor, au acuzat Rusia, pentru acest accident tragic.

Citiți și Incendiu pe Aeroportul din Frankfurt. Un avion a luat foc în urma unui accident

Pe 25 mai, în două comunicate separate, UE şi NATO cer Federaţiei Ruse să-şi recunoască ‘responsabilitatea şi să coopereze pe deplin cu toate eforturile pentru a stabili răspunderea’ pentru distrugerea avionului companiei Malaysia Airlines.

Acordul ratificat marţi stipulează că eventualii suspecţi vor fi judecaţi de un tribunal olandez, cel mai probabil din Haga.

Textul permite de asemenea un proces prin conexiune video. Pedepsele cu închisoarea vor fi executate în Ucraina dacă persoanele condamnate nu vor putea fi extrădate în Olanda.

O echipă de anchetatori internaţionali, condusă de Olanda, a indicat luna trecută că a stabilit că Boeingul companiei Malaysia Airlines, plecat din Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă Buk de concepţie sovietică. Aceasta a fost lansată de pe o baterie mobilă de apărare antiaeriană adusă din Rusia şi aparţinând brigăzii 53 antiaeriene a armatei ruse, cu baza la Kursk.

Citiți și Un avion de luptă american s-a prăbușit în Japonia

Pe 25 mai, Olanda şi Australia au imputat deschis Rusiei responsabilitatea pentru această catastrofă. Rusia a fost acuzată de Ucraina şi de occidentali de susţinere militară a rebelilor proruşi din estul Ucrainei.

Armata rusă a respins joi, 25 mai, concluziile anchetatorilor internaţionali potrivit cărora racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 provenea de la o unitate militară rusă.

← Close