Categories: News

UE şi NATO invită Rusia să-şi asume responsabilitatea în catastrofa zborului MH17

Uniunea Europeană şi NATO au invitat Rusia ‘să-şi recunoască responsabilitatea’ în catastrofa zborului MH17. Acesta a fost doborât de o rachetă deasupra estului Ucrainei în 2014.

În două comunicate separate, UE şi NATO cer Federaţiei Ruse să-şi recunoască ‘responsabilitatea şi să coopereze pe deplin cu toate eforturile pentru a stabili răspunderea’ pentru distrugerea avionului companiei Malaysia Airlines, informează France Presse.

Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru doborârea avionului companiei Malaysia Airlines.

Acesta efectua zborul MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014. Rusia trebuie să coopereze cu ancheta internaţională cu privire la acest incident. A declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de dpa.

‘Invit Rusia să accepte responsabilitatea şi să coopereze pe deplin cu toate eforturile de a stabili răspunderea, în conformitate cu Rezoluţia 2166 a Consiliului de Securitate al ONU’, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat. ‘Doborârea MH17 a fost o tragedie globală. Cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere’, a subliniat secretarul general al NATO.

Olanda şi Australia au acuzat vineri Rusia că este responsabilă pentru catastrofa zborului MH17.

Acuzațiile au fost făcute într-o declaraţie care deschide calea urmărilor penale, potrivit AFP.

Acest anunţ intervine la o zi după concluziile anchetatorilor internaţionali care au stabilit că racheta Buk, care a doborât avionul Malaysia Airlines, provenea de la Brigada 53 antiaeriană a forţelor ruse cu baza în Kursk (Federaţia Rusă). Moscova a dezminţit categoric aceste concluzii.

Olanda şi Australia consideră Rusia responsabilă pentru dezastrul aviatic.

Majoritatea celor 298 de victime proveneau din Olanda și Australia. Cele două țări ‘consideră Rusia responsabilă pentru participarea sa la distrugerea’ avionului, subliniază guvernul olandez.

‘Distrugerea zborului MH17 a cauzat suferinţe ireparabile’. A menţionat ministrul de externe olandez Stef Blok la o zi după publicarea concluziilor de către Echipa comună de anchetă (JIT), condusă de Olanda.

Cele două ţări pot de acum trimite acest dosar complex în faţa unei organizaţii sau instanţe internaţionale, potrivit aceloraşi surse.

Moscova a respins vineri acuzaţiile formulate de Olanda şi Australia în tragedia MH17 în estul Ucrainei, conform Interfax.

‘Ancheta care a fost efectuată în Olanda de JIT nu a inclus şi partea rusă, deşi partea ucraineană a fost reprezentată. Şi, evident, neavând posibilitatea de a fi un participant deplin al acestei echipe de anchetă, Rusia nu ştie în ce măsură este posibil să aibă încredere în rezultatele acestei investigaţii’. A declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax şi Reuters.

Avionul companiei Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât într-o zonă controlată de rebelii separatişti la 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul său – în majoritate olandezi – şi-au pierdut viaţa.

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Redefinirea călătoriilor globale cu World Tourism Portal

Pe măsură ce lumea se redeschide treptat călătorilor post-pandemie, cererea pentru resurse de călătorie fiabile…

11 ore ago

Mai joaca romanii la loterie?

Loteria Romana este una dintre cele mai apreciate de la noi din tara, deoarece premiile…

6 zile ago

Inspiratie pentru Cadouri de Paste: Idei pentru Toate Gusturile si Bugetele

Gasirea cadoului perfect de Paste poate fi o provocare, mai ales cand doresti sa multumesti…

6 zile ago

Wizz Air Malta este un pionier în materie de siguranță și inovație la Parlamentul European, cu certificatul său de operator aerian EASA

 Astăzi, Wizz Air Malta a găzduit o întâlnire importantă de briefing la Parlamentul European. Evenimentul,…

2 săptămâni ago

Cum să ai grijă de zona ta intimă cu un gel intim potrivit?

Fiecare doamnă dorește să fie sănătoasă și frumoasă, însă frumusețea exterioară este imposibilă fără un…

3 săptămâni ago

Tehnologii inovative în construcții: Eficientizarea lucrărilor cu echipamente moderne

Într-o lume unde schimbările constante definesc realitatea noastră, tehnologia stă la baza progresului și eficienței…

4 săptămâni ago

Acest site folosește cookies.