Final anchetă. O rachetă rusească a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014

Andrei Beldiman, 24 mai. 2018

Zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 a fost doborât de o rachetă rusească. Anchetatorii internaționali care se ocupau de acest caz au afirmat că aceasta provenea de la o unitate militară rusă.

Anchetatorii ‘au concluzionat că racheta Buk-Telar, care a doborât MH17, provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia’.

Informațiile au fost făcute publice de către anchetatorul olandez Wilbert Paulissen. ‘Brigada 53 face parte din forţele armate ruse’, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta aparţineau forţelor armate ruse’, a insistat anchetatorul olandez, ale cărui declaraţii au fost difuzate de televiziuni.

Citiți și despre lansarea a 4 rachete intercontinentale de pe un submarin rusesc – un video inedit.

Avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât în estul separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bordul său, în majoritate olandezi, şi-au pierdut viaţa.

În septembrie 2016, anchetatorii internaţionali ajunseseră deja la concluzia că racheta fusese adusă din Rusia înainte de a fi lansată de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatişti proruşi. Totuşi, ei nu au indicat cine anume a tras proiectilul.

Până acum, echipa internaţională de anchetă a reconstituit minuţios traseul efectuat de convoiul militar de la Kursk, care a traversat frontiera ucraineană, utilizând fotografii şi înregistrări video, informează Agerpres.

Potrivit anchetatorului Paulissen, racheta Buk are ‘numeroase caracteristici unice care în sine pot constitui un fel de amprentă digitală a rachetei’.

Rusia a negat de la bun început orice implicare în această tragedie, conform Reuters.

Investigaţia efectuată de Olanda se focalizează în prezent pe aproximativ 100 de persoane suspectate că au jucat ‘un rol activ’ în acest caz. Însă niciun nume nu a fost menţionat până acum.

Citiți și despre avioane militare israeliene au lovit ținte Hamas în Fâșia Gaza.

Şeful anchetatorilor, Fred Westerbeke, a subliniat joi că ancheta se află în ‘faza finală’, apreciind totuşi că ‘mai sunt lucruri de făcut’.

În decursul anilor trecuţi, ‘noi am adunat multe probe, dar nu suntem încă pregătiţi’ să procedăm la inculpări, a afirmat el.

Autorităţile olandeze au anunţat că procesul oricărui suspect arestat în acest caz va avea loc în Olanda, în baza unui acord între ţările participante la anchetă.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close