Avioane militare israeliene au lovit ținte Hamas în Fâșia Gaza

Andrei Beldiman, 23 mai. 2018

Avioane militare israeliene au bombardat ținte ale mișcării islamiste palestiniene Hamas.

”Infrastructură subterană teroristă” aparţinând Hamas, în nordul Fâşiei Gaza, a fost ținta unui atac al avioanelor militare israeliene.

Anunțul a fost făcut miercuri, 23 mai, de către armata israeliană. A fost precizat și faptul că au mai fost lovite alte două ţinte militare ale mişcării islamiste palestiniene. Comunicatul a fost transmis de dpa, conform Agerpres.

Loviturile au fost întreprinse ca reacţie la operaţiunea prin care un număr de palestinieni s-au infiltrat, marţi, 22 mai, peste graniţă. Aceștia au dat foc unui post al armatei israeliene de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza. De asemenea lovitura a fost o replică la tentativele de a trimite drone şi zmeie în flăcări peste graniţă, a indicat sursa menţionată.

Citiți și despre puternice tensiuni între Israel și Iran – atac cu rachete.

Nu au fost raportate victime în urma acestor lovituri. Acestea au intervenit după ce 60 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în timpul protestelor de săptămâna trecută. Evenimentul s-a desfăşurat de-a lungul frontierei cu Gaza.

Protestele sunt alimentate de cei 11 ani de blocadă israeliană şi de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Ele au culminat pe 14 mai cu cea mai sângeroasă zi în enclavă după războiul din 2014 între Israel şi Hamas, care controlează în continuare Fâşia Gaza.

Israel afirmă că Hamas se foloseşte de aceste proteste pentru a masca încălcări ale frontierei şi tentative de atac împotriva civililor israelieni. Majoritatea statelor occidentale consideră Hamas a fi o organizaţie teroristă.

Israelul a anunțat că este prima țară din lume care a folosit avionul invizibil F-35 pentru operațiuni de luptă. Anunțul a fost făcut în timpul zilei de marți, 22 mai, de către comandantul armatei aerului, citat de AFP.

Mai mulţi ambasadori, dar şi membri ai comunităţii palestiniene din România au semnat marţi într-o carte de condoleanţe. Aceasta a fost deschisă la Ambasada Statului Palestina la Bucureşti, în memoria palestinienilor ucişi pe 14 mai, în Fâşia Gaza, de forţele israeliene.

← Close