News

Puternice tensiuni între Israel și Iran. Atac cu rachete

Atac cu rachete și lovituri aduse țintelor militare iraniene în Siria, din partea armatei israeliene. Tensiunile din zonă ating noi culmi.

Armata israeliană a lovit în noaptea de miercuri spre joi zeci de ţinte militare iraniene în Siria.

Aceasta este răspunsul la tirurile cu rachete atribuite Iranului asupra unor poziţii ale Israelului pe Platoul Golan, a indicat un purtător de cuvânt militar israelian, citat de AFP.

Operaţiunea din decursul nopţii, una din cele mai importante ale armatei israeliene în ultimii ani şi cea mai importantă împotriva unor obiective iraniene, a vizat locurile de unde au venit rachetele. De asemenea au vizat și instalaţii de spionaj, de logistică şi depozitare, a declarat presei locotenent-colonelul Jonathan Conricus. Dar ‘noi nu intenţionăm o escaladare militară’, a adăugat el.

Citiți și despre spațiul aerian al Irakului va fi închis în timpul alegerilor.

Agenţia oficială siriană Sana a informat că, în zorii zilei de joi, unele rachete israeliene lansate asupra teritoriului Siriei au lovit baze militare, precum şi un depozit de arme şi un radar militar, fără să precizeze locul acestora.

‘Mai multe zeci de rachete au fost doborâte în spaţiul aerian al Siriei de sistemele antiaeriene’ siriene, a adăugat Sana, indicând că mai multe rachete ‘şi-au atins obiectivele’.

O sursă a forţelor aliate la Damasc a declarat pentru AFP că loviturile aeriene au lovit un ‘regiment al armatei aerului în apropiere de oraşul Al-Dumayr (50 de km nord-est de Damasc) şi Brigada 38 instalată în apropiere de Deraa’.

Sistemele de apărare antiaeriană au reuşit să doboare rachetele ce au vizat aeroportul din Damasc.

La rândul său, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a declarat pentru AFP că rachetele lansate de armata israeliană au lovit baze ‘care aparţineau Hezbollahului libanez la sud-vest de oraşul Homs, la fel şi Maadamiyat al-Sham, la vest de Damasc, unde se află combatanţi iranieni, precum şi poziţii ale Hezbollah şi Brigăzii a 4-a (a armatei siriene)’.

Citiți și despre un avion cu români a aterizat de urgență. O femeie a făcut infarct la bord.

Această escaladare intervine la câteva ore după un schimb inedit de tiruri cu rachete de o parte şi de alta a Platoului Golan, din care o mare parte a fost ocupată de Israel în 1967.

Atacul a început în jurul orei 03:00 dimineaţa (00:00 GMT) cu puternice explozii auzite în capitala siriană şi tiruri de rachete antiaeriene, potrivit reporterului AFP la Damasc.

Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini cu proiectile luminoase pe cer şi mai multe rachete distruse de sistemele antiaeriene siriene.

Armata israeliană ‘efectuează o operaţiune împotriva unor obiective iraniene în Siria. Orice implicare siriană pentru a contracara această acţiune va fi periculos reprimată’, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei, Avichae Adrae, pe contul său de Twitter.

Primele rachete israeliene au fost lansate ca represalii la tirul cu proiectile iraniene la puţin timp după miezul nopţii (21:00 GMT miercuri) pe partea Platoului Golan ocupată de Israel, a declarat armata israeliană.

Potrivit purtătorului de cuvânt militar israelian, Jonathan Conricus, rachetele au fost trase de combatanţi din brigăzile iraniene Al-Qods asupra primelor linii ale armatei israeliene de pe Platoul Golan.

Marţi seara, loviturile atribuite Israelului au vizat un depozit de arme al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, în sectorul Kiswe, la sud de Damasc, potrivit OSDO. Loviturile de marţi au ucis 15 combatanţi pro-regim străini, între care opt iranieni.

Aceste evenimente intervin într-un context de puternice tensiuni israeliano-iraniene din jurul teatrului de război sirian în urma mai multor operaţiuni atribuite armatei israeliene împotriva intereselor iraniene în Siria. Comunicat remis Agerpres.

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Compania Ryanair a făcut anunțul pentru această categorie de pasageri

Un comunicat transmis de compania aeriană Ryanair a făcut mai multe anunțuri importante pentru români…

42 de minute ago

Airbus livrează primul elicopter UH-72B Lakota către Garda Națională a Armatei SUA

Airbus Helicopters a livrat primul UH-72B, cea mai recentă versiune a elicopterului său Lakota, Gărzii…

2 săptămâni ago

Aeroport Otopeni: Pasagerii posesori ai certificatului digital european nu mai trec prin controlul DSP

Începând de astăzi, 13 iulie, toți pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din țări…

2 luni ago

Blue Air operează două zboruri săptămânale Iași-Londra Heathrow

Astăzi a fost inaugurat zborul de linie Iași-Londra Heathrow (și retur), operat de compania Blue…

4 luni ago

Acest avion ar putea ajunge oriunde în lume în patru ore. Cât vor costa biletele

Industria aviației este în criză, există o presiune globală pentru a reduce emisiile de carbon,…

4 luni ago

Trenurile Soarelui 2021! București – Constanța și retur din 11 iunie, plus cele private

CFR a anunțat că trenurile Soarelui vor reveni din 11 iunie și vor circula până…

4 luni ago

Acest site folosește cookies.