Compania care administrează aeroporturile din Paris va fi privatizată

Andrei Beldiman, 14 iun.. 2018

Guvernul francez va privatiza compania care administrează aeroporturile din Paris. Statul francez va menține contolul.

Statul va stabili nişte condiţii pentru a-şi menţine posibilitatea de a controla activitatea aeroportuară şi investiţiile, relatează agenţia EFE.

Preşedintele ADP, Augustin de Romanet, a explicat că acestea au fost indicaţiile date miercuri de ministrul Economiei, Bruno Le Maire, comitetului executiv. Acesta a insistat în legătură cu interesul său de a continua dezvoltarea companiei.

Transferul unei părți din capitalul deținut de stat este un proiect analizat profund.

Într-un interviu publicat joi de „Le Figaro”, De Romanet a afirmat că transferul unei părţi de cel puţin 50,6% din capitalul deţinut de stat este un proiect analizat profund. Președintele ADP a refuzat să se pronunţe dacă acesta se va traduce prin preluarea controlului de către alt grup, deoarece aceasta va fi decizia Guvernului.

Citiți și Franța și Germania lansează un avion de luptă comun

„Indiferent de forma tranzacţiei, în ceea ce priveşte amploarea investiţiei, opinia mea este că toţi cei care vor dori să cumpere ADP vor urma liniile noastre strategice”, a spus De Romanet.

Întrebat dacă această privatizarea ar putea duce la o creştere a tarifelor plătite de companiile aeriene pentru utilizarea platformelor ADP (Charles de Gaulle, Orly şi Le Bourget), acesta a răspuns că actualul contract de reglementare prevede o majorare cu 50% a investiţiilor (trei miliarde de euro), dar cu o creştere a redevenţelor cu „20% mai puţin rapidă”.

Cel mai celebru și mai mare aeroport francez este Paris-Charles de Gaulle.

Este cel de-al 8-lea aeroport din lume după numărul de pasageri transportați, cu peste 62 de milioane de pasageri anual. Aeroportul Charles de Gaulle se află la 25 de km nord-est de Paris. Are trei terminale și patru piste, două de 4200 de metri si două de 2700 de metri.

Citiți și Cele mai frumoase 5 lacuri din Franța

Aeroportul Paris-Orly este cel de-al doilea cel mai mare aeroport din Franța. Un număr de 28 de milioane de pasageri sunt transportați anual de aici. Are doua terminale și trei piste, una de 2400, una de 3650 și alta de 3320 de metri.

← Close