Franța și Germania lansează un avion de luptă comun

Andrei Beldiman, 27 apr.. 2018

Franța și Germania au semnat joi, la Berlin, un acord privind lansarea unui avion de luptă comun.

Şefa apărării franceze, Florence Parly, şi omoloaga sa germană, Ursula von der Leyen, au semnat un acord privind lansarea proiectului viitorului avion de luptă franco-german, cu un rol de „lider” pentru Franţa, relatează AFP.

Sistemul aerian de luptă viitor este punctul central al strategiei Parisului şi Berlinului pentru a asigura suveranitatea europeană în materie de apărare.

Acest avion de vânătoare va înlocui în 2040 avioanele actuale de luptă Eurofighter (în Germania) şi Rafale (în Franţa). Aceste informații reies din documentul semnat de cei doi miniştri ai apărării. Primele mențiuni despre acest proiect au fost făcute în urmă cu nouă luni.

„SCAF va revoluţiona modul de luptă şi echipamentele noastre şi va permite investiţii şi inovaţii mai ambiţioase; SCAF înseamnă armate mai puternice şi mai operaţionale.”, a concluzionat şefa instituţiei de apărare a Franţei în cadrul conferinţei comune cu omoloaga sa germană la ILA, salonul internaţional aeronautic de la Berlin.

Noul avion va fi dezvoltat de către fabricanţii Dassault şi Airbus, cu un avantaj acordat francezilor, a declarat ministrul german.

„Când există cooperare (industrială)… există întotdeauna o naţiune de frunte (…) pentru SCAF aceasta va fi Franţa”, a declarat Ursula von der Leyen.

În marja SCAF, cele două ţări au semnat o scrisoare de intenţie pentru un proiect comun de patrulare maritimă la orizontul anului 2030. Au dezvăluit un al treilea element major al cooperării franco-germane în materie de apărare. Acesta este macheta proiectului de dronă MALE (Moyenne altitude, longue endurance/Altitudine medie, rezistenţă îndelungată).

Dezvoltat de Airbus, Dassault şi compania italiană Leonardo în cadrul unui program ce grupează Germania, Spania, Franţa şi Italia, acest model de dronă va fi livrat începând cu 2025.

Dronele de acest tip vor transporta arme pe care le vor putea folosi, subliniază Ministerul Apărării francez.

Întrebate despre dificultăţile proiectelor precedente, cum ar fi A400M, care a generat întârzieri şi depăşiri bugetare, cei doi miniştri au asigurat că vor fi luate în considerare greşelile trecutului.

SCAF este conceput ca un sistem complet care combină un avion de luptă de nouă generaţie, drone, avioane încă în serviciu după 2040, viitoare rachete de croazieră şi roiuri de drone. Acesta va fi conectat la avioane, sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de luptă terestre şi navale, informează Agerpres.

← Close