Australia planifică prima pistă pavată din Antarctica

Andrei Beldiman, 26 mai. 2018

Guvernul australian a anunțat planurile de a construi prima pistă pavată din Antarctica lângă stația de cercetare Davis. Aceasta are nevoie, mai întâi, de toate aprobările de mediu necesare.

Pista cea nouă va avea o lungime de 2700 de metri.

Noua pistă va fi amplasată la distanță de 6 ore de zbor față de cea mai sudică capitală a unui stat de pe continentul australian, Hobart, 5000 km depărtare. În prezent accesul către stația de cercetare Davis se face prin nave speciale care sparg gheața sau pe calea aerului, în timpul verii. Avioanele aterizează pe o pistă de vară cu gheață albastră, lângă stația de cercetare Casey, la 1400 km distanță.

Citiți și despre incident aviatic: fum la bord, însoțitorii de bord și-au pus măștile de oxigen.

Guvernul declară: „Proiectul va face obiectul unui proces amplu de aprobare. Aceste evaluări vor fi transparente, consultative și riguroase, inclusiv pentru a îndeplini cerințele Tratatului Antarctic (Protecția Mediului) din 1980 și Legea privind protecția mediului și conservarea biodiversității din 1999.”

„Dupa trei sezoane de investigații geotehnice și de mediu, Divizia Australian-Antarctică a identificat un loc potrivit pentru pistă, în regiunea Vestfold Hills din estul Antarcticii, la aproximativ șase kilometri de stația de cercetare Davis”.

Australia are în prezent o pistă de vară, făcută din gheață albastră, pe Aerodromul Wilkins, lângă stația Casey.

Ruta Hobart-Wilkins este efectuată cu aeronava A319-115LR, închiriată și operată de Skytraders Pty Ltd.. Fiecare avion petrece maxim 2 ore pe gheață înainte de a porni înapoi spre Hobart. De asemenea transportă suficient combustibil pentru a se întoarce în Australia fără realimentare. Fiecare zbor are, în mod obișnuit, 20 de pasageri la bord, dar poate transporta 40. În fiecare sezon se efectuează până la 20 de zboruri. Aeronava poate fi configurată pentru o evacuare medicală rapidă.

Citiți și despre prima croazieră mondială care va ajunge pe toate continentele lumii.

Aerodromul Wilkins este construit pe un ghețar de 500 de metri grosime, care se deplasează în jos pe o distanță de 12 metri pe an și se rotește în sens antiorar, cu 1,5 metri pe an. Rezultatul este o mișcare de la sud la nord. Pista va fi închisă între noiembrie 2018 și februarie 2019 într-un efort de a corecta mișcarea de rotație și de a menține pista în funcțiune încă 10 ani.

← Close