Categories: News

Aeroportul Brașov-Ghimbav intră în a 3-a etapă de construcție

Este așteptat ca Aeroportul Brașov-Ghimbav să fie terminat în anul 2020. A fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru etapa a treia de construcţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, câştigătorul licitaţiei pentru etapa a treia de construcţie a aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav, o firmă din Bucureşti.

Şase firme şi asocieri de firme din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Botoşani s-au înscris la licitaţie.

Termenul de deschidere a ofertelor a fost 15 ianuarie 2018.

”Evaluarea ofertelor a fost realizată de comisia desemnată în acest sens prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean CJ Braşov, în cadrul căreia au fost cooptaţi patru experţi din cadrul Search Corporation SRL, firma care a realizat proiectul tehnic al obiectivului ‘Cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare -debarcare şi extindere a reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare aterizare’. (…) Întreg procesul de evaluare s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a observatorilor desemnaţi de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). Firmele participante au solicitat nu mai puţin de 44 de clarificări la care comisia de evaluare a trebuit să răspundă înainte de încheierea perioadei de depunere a ofertelor”, a declarat preşedintele CJ.

Oferta câştigătoare a contractului de achiziţie publică a fost cea depusă de firma PORR Construct SRL din Bucureşti.

Propunerea financiară a acesteia a fost, fără TVA, de 26.581.072,28 lei la care se adaugă TVA în valoare de 5.050.403,72 lei. Ofertantul a declarat că va subcontracta 5% din contract, respectiv lucrările electrice şi de balizaj, pe care urmează să le realizeze o altă firmă din Bucureşti.

Citiți și Redeschiderea pistei 2 a Aeroportului Internațional Henri Coandă

”În condiţiile în care preţul cel mai mic a fost criteriul de atribuire a acestui contract, diferenţa de preţ între oferta de pe locul I şi cea de pe locul al II-lea a fost de peste 1,4 milioane de lei. În acest moment suntem obligaţi, conform legii, să aşteptăm 10 zile de la comunicarea rezultatului final, după care să încheiem contractul cu firma câştigătoare. În acest interval se pot depune contestaţii, însă considerăm că nu există motive obiective de contestare a rezultatului. Este posibil ca în această lună să înceapă lucrările la cea de a treia etapă la viitorul aeroport”, a explicat Adrian Veştea.

Potrivit proiectului, în această etapă de dezvoltare se urmăreşte realizarea următoarelor obiective:

  • cale de rulare Alfa cu o lungime de 200 de metri şi o lăţime de 23 de metri plus acostamente;
  • platforma de îmbarcare-debarcare care va avea dimensiunea de 135 m/145 m şi va permite staţionarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 de metri;
  • canalizare pluvială;
  • iluminat platformă;
  • elemente de protecţie a construcţiilor din banda pistei.

Suprafeţele de mişcare aeroportuară vor fi realizate din dale de ciment cu o grosime de 41 de centimetri. Finanţarea va fi asigurată integral de la bugetul judeţean.

Lucrările vor dura patru luni de la momentul deschiderii şantierului.

Referitor la etapele următoare care privesc această investiţie, preşedintele CJ Braşov a precizat că, în prezent, se întocmesc documentaţiile pentru demararea procedurii de achiziţie pentru proiectare şi execuţie a următoarelor lucrări: clădire energetică, remiza PSI, posturi control acces, gospodărie de apă, parcare auto+drum acces terminal DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, împrejmuiri şi porţi, reţele interioare în aeroport, platforma antisuflu.

Citiți și TOP: Aeroportul Internațional Henri Coandă se situeaza pe locul 116 în lume

Vestea a precizat că pe măsură ce documentaţiile viitoare se realizează şi lucrările avansează vor fi cooptaţi în acest proiect şi alţi parteneri cum sunt Primăria Braşov, Primăria Sf. Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, care şi-au exprimat dorinţa de a contribui financiar la realizarea investiţiei.

Preşedintele CJ Braşov susţine că în anul 2020 aeroportul va fi finalizat.

”Banii necesari îi avem din creditul de 200 de milioane de lei pe care l-am accesat atât pentru finalizarea aeroportului cât şi pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. (…) Avem toată convingerea că dacă nu vor apărea noi revoluţii fiscale, nu vor apărea alte situaţii, anul 2020 nu neapărat că este anul când mi se termină mandatul, dar ţinând cont că toate procedurile sunt dimensionate vorbim de termene, vorbim de finanţare, cred că termenul rămâne valabil”, a punctat Adrian Veştea.

La aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav este construită, deocamdată, pista în lungime de 2.800 de metri şi 45 de metri lăţime, inaugurată în toamna anului 2014. Aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav va fi primul construit în ultimii 50 de ani în România, “de la zero”, a subliniat Veştea.

Sursa: Agerpres

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Tehnologii inovative în construcții: Eficientizarea lucrărilor cu echipamente moderne

Într-o lume unde schimbările constante definesc realitatea noastră, tehnologia stă la baza progresului și eficienței…

19 ore ago

Explorând inima Transilvaniei: Un ghid cultural și de aventură

În inima României se ascunde o regiune plină de istorie și mister - Transilvania. Faimoasă…

2 săptămâni ago

Călătorește în Germania la prețuri convenabile

În ultimii ani, călătoriile internaționale au devenit din ce în ce mai accesibile, permițând oamenilor…

4 săptămâni ago

De Ce Este Călătoria cu Microbuzul între Germania și România O Experiență Unică?

Într-o lume în care viteza și eficiența domină adesea modul în care călătorim, a alege…

4 săptămâni ago

Trebuie să joci constant la cazinouri pentru a avea câștiguri financiare?

Majoritatea iubitorilor de jocuri de noroc joacă ocazional și fac acest lucru pentru distracție. Sunt…

2 luni ago

Acest site folosește cookies.