Taj Mahal își schimbă culoarea din cauza poluării

Andrei Beldiman, 27 mai. 2018

Celebrul Taj Mahal, în India, începe să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza poluării.

Monumentul indian Taj Mahal a fost construit din marmură albă şi datează din secolul al XVII-lea. Începe să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza efectelor poluării în oraşul indian Agra, informează Reuters.

Considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, Taj Mahal este situat pe malul unui râu plin de gunoaie.

Este deseori învăluit de praful şi fumul provenite de la furnalele fumegânde şi de la autoturismele din oraşul Agra. Acesta este al optulea cel mai poluat oraş din lume.

Insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale oraşului, se aşează pe zidurile construcţiei. Excrementele acestora pătează marmura, a declarat un avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei.

Citiți și despre Varanasi, un loc sacru și spectacular în India.

Curtea a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.

”Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini sau ecologişti. Iar cei care pot veni vor fi fericiţi să ajute”. A precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.

Restauratorii curăţă marmura cu o pastă din argilă minerală, care curăţă impurităţile de pe suprafeţe şi poate fi apoi îndepărtată cu apă.

Activiştii sunt de asemenea îngrijoraţi că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundaţia din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument.

Citiți și despre cele mai bune tururi culinare în 2018.

Autorităţile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului. Bhuvan Vikram, inspector la serviciul arheologic al oraşului Agra, a spus că nu este autorizat să vorbească cu jurnaliştii. Ministrul Culturii Mahesh Sharma, sub administraţia căruia se află monumentele istorice, a spus că ministrul mediului era cel mai potrivit pentru a vorbi pe acest subiect, dar că acesta nu este disponibil, potrivit Reuters.

Turiştii care vizitează monumentul şi-au exprimat speranţa că se vor lua măsuri pentru salvarea construcţiei.

”Cred că Taj Mahal este unul dintre cele mai importante simboluri ale Indiei şi cred că ar fi bine ca oraşul să fie mai curat şi ca guvernul să ia măsuri în această privinţă”. A spus Francesco, un turist din Argentina, care şi-a dezvăluit doar prenumele, informează Agerpres.

← Close