Ziua Drapelului Naţional sărbătorită prin programe artistice și spectacole aviatice

Andrei Beldiman, 26 iun.. 2018

Ziua Drapelului Naţional a fost marcată pe 26 iunie în mai multe oraşe din ţară printr-o serie de manifestări militare, programe artistice şi spectacole aviatice.

Trei avioane MIG-21 LanceR şi elicoptere IAR 330 Puma Socat au zburat la Cluj.

Unul dintre ele a purtat un steag tricolor. Avioanele au zburat pe deasupra oraşului Cluj-Napoca de Ziua Drapelului, la finalul ceremoniei fiind lansate în aer o mie de baloane roşii, galbene şi albastre.

Ceremonia a avut loc în Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei mitropolitane din Cluj, unde tricolorul a fost înălţat pe catarg. Ulterior, detaşamentul de onoare, format din din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio Pop” Cluj-Napoca şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Cluj, a defilat prin faţa oficialităţilor şi a oamenilor care luau parte la ceremonie, dar şi a trecătorilor.

Citiți și Evenimente aviatice 2018 România și Moldova

La eveniment au participat şi prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc, precum şi comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Virgil Ovidiu Pop.

În Covasna, Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită printr-un spectacol aviatic.

Evenimentul a fost sărbătorit marţi, la Sfântu Gheorghe, printr-o ceremonie militară şi un spectacol aviatic.

Festivităţile au avut loc la statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe, dezvelită în 1974 în memoria luptelor de eliberare a oraşului. Sfântu Gheorghe este primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în septembrie 1944.

Pe catargul de lângă monument a fost înălţat un tricolor care a fost sfinţit în cursul dimineţii în capela din incinta unităţii militare 01048 din Sfântu Gheorghe.

Citiți și VIDEO. Imagini impresionante, un Airbus A350 a decolat aproape vertical

Spectacolul aviatic a fost susţinut de piloţi şi paraşutişti de la Aeroclubul României-Braşov, în acordurile melodiei „Treceţi batalioane române Carpaţii”, interpretată de corul „Voievozii munţilor” din localitatea Vâlcele.

Paraşutiştii au sărit din avionul care a survolat zona, aducând la sol un steag tricolor de mari dimensiuni.

Evenimente artistice și manifestări militare și religioase au avut loc și în Arad, Timiș, Giurgiu, dar și în alte localități, informează Agerpres.

← Close