Tentativă de atac cu rachete. Arabia Saudită intervine în Yemen

Andrei Beldiman, 07 mai. 2018

Un atac cu rachete asupra Yemenului a fost inițiat în noaptea de 6 spre 7 mai. Apărarea antiaeriană saudită a interceptat două rachete balistice trase de rebelii houthi din Yemen.

Incidentul a avut loc spre sudul regatului, a anunţat coaliţia condusă de Riad ce intervine militar în Yemen, informează AFP.

Rachetele au fost trase din provincia yemenită Amran, la nord de capitala Sanaa, a precizat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki.

Rachetele au vizat zone locuite, dar au fost interceptate fără a provoca victime sau pagube.

Aceasta este, potrivit ofiţerului saudit, o “nouă dovadă” că Iranul furnizează arme rebelilor houthi. Astfel aceștia şi-au multiplicat tirurile de rachete spre Arabia Saudită începând din noiembrie anul trecut.

Teheranul îi sprijină pe houthi, dar neagă că îi ajută militar. Ca şi alte ţări din Orientul Mijlociu, Yemenul este scena unui “proxy-war” (război prin intermediari n.r.) între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunită, cele două mari puteri din regiune.

Citiți și despre atacul cu rachete asupra mai multor baze militare din Siria.

Potrivit New York Times, un comando de Berete Verzi, forţele speciale americane, a fost desfăşurat la sfârşitul anului 2017 la graniţa Arabiei Saudite cu Yemenul. Acesta a ajutat Riadul să găsească şi să distrugă ascunzătorile de rachete ale rebelilor houthi.

Arabia Saudită intervine militar în fruntea unei coaliţii în Yemen din martie 2015 pentru a restabili guvernul recunoscut internaţional.

Potrivit ziarului, care citează responsabili americani şi diplomaţi europeni, aceşti soldaţi din forţele speciale americane au sosit în Arabia Saudită în decembrie.

Citiți și despre avioanele franceze care vor asigura protecția spațiului aerian baltic.

Desfăşurarea lor denotă o implicare tot mai mare a Statelor Unite în războiul din Yemen, care a făcut circa 10.000 de morţi, peste 54.000 de răniţi şi a provocat “cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU.

Rebelii houthi controlează capitala yemenită Sanaa şi teritorii vaste în nordul şi vestul ţării.

← Close