Mai multe baze militare din Siria au fost lovite de rachete

Andrei Beldiman, 30 apr.. 2018

Mai multe baze militare din Siria, provincia Hama, au fost lovite duminică seara de rachete. Cel puțin 26 de combatanți proregim și-au pierdut viețile.

Armata siriană a anunţat că mai multe baze militare din provincia Hama şi din apropiere de Alep au fost lovite duminică seara de rachete, informează Reuters. Sursa atacului nu a fost precizată.

Televiziunea de stat de la Damasc anunţase cu puţin timp înainte că în Hama s-au auzit mai multe explozii. Doi localnici au declarat că locul unde s-au produs este o bază militară folosită de forţe susţinute de Iran.

Reuters reaminteşte că Israelul a atacat de mai multe ori poziţii ale miliţiilor din Siria sprijinite de iranieni. Luna trecută, un astfel de atac asupra unei baze aeriene a ucis şapte militari iranieni, informează Agerpres.

Cel puţin 26 de combatanţi proregim, “în majoritate” iranieni, au fost ucişi în urma unor atacuri cu rachete care au vizat poziţii militare ale puterii siriene a preşedintelui Bashar al-Assad.

Informațiile au fost transmise de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Media de stat siriene au denunţat duminică seara o “nouă agresiune” fără a-i identifica pe autori, susţinând că “rachete inamice” au vizat “poziţii militare în provincia Hama şi Alep”.

Bombardamentele “probabil israeliene” împotriva Brigăzii 47, o bază militară în provincia Hama, în centrul Siriei, au ucis 26 de combatanţi proregim, a precizat luni dimineaţa OSDO.

“Cel puţin 26 de combatanţi au fost ucişi, între care patru sirieni. Ceilalţi sunt luptători de naţionalităţi străine, într-o majoritate covârşitoare iranieni”, a specificat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

“Prin natura ţintelor, este vorba probabil de bombardamente israeliene”, a precizat el.

Atacurile aeriene au vizat un aeroport militar în provincia Alep (nord), Brigada 47 şi depozite cu rachete sol-sol.

Ministrul transporturilor israelian, responsabil şi de serviciile de informaţii, Yisrael Katz, a declarat la postul militar de radio israelian că “nu este la curent cu acest eveniment”.

Israelul îşi confirmă rareori operaţiunile sale în Siria, chiar dacă de la începutul conflictului sirian în 2011 el a efectuat numeroase raiduri aeriene împotriva unor ţinte în această ţară.

Israelul şi Siria sunt oficial în stare de război. Relaţiile dintre ele sunt cu atât mai tensionate, cu cât trei inamici ai Israelului operează în teatrul de război sirian: regimul lui Bashar al-Assad şi aliaţii săi Iranul şi Hezbollahul libanez proiranian.

Ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman afirmase anterior că ţara sa va ataca orice tentativă de “implantare iraniană” în Siria “oricare ar fi preţul pe care ar trebui să-l plătească”.

La 9 aprilie, Israelul fusese acuzat de regimul sirian şi de Iran că a efectuat mai multe lovituri distrugătoare împotriva unei baze militare în centrul Siriei.

Cel puţin 14 combatanţi, între care şapte iranieni, au fost ucişi în acel atac asupra bazei militare T4, în provincia centrală Homs, informează Agerpres.

În februarie, Israelul vizase acelaşi aeroport militar, afirmând că o dronă fusese trimisă de către Iran deasupra teritoriului său din acest loc, prezentat drept o “bază iraniană”.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close