Erupția unui vulcan în Guatemala. Traficul aerian este afectat. Milioane de persoane evacuate

Andrei Beldiman, 04 iun.. 2018

Erupția unui vulcan în Guatemala a dus la pierderea a 25 de vieți. Aeroportul Internațional La Aurora este închis.

Vulcanul Fuego a erupt duminică, 04 iunie, ducând la pierderea a 25 de vieți, până acum.

Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a încheiat, după 16 ore, activitatea şi cea mai violentă erupţie. Aceasta s-a soldat cu 25 de morţi şi 1,7 milioane de persoane afectate, relatează luni EFE, informează Agerpres.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) a informat că vulcanul, situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, din vestul ţării, şi-a încheiat erupţia.

Coloana de cenuşă expulzată de vulcan a ajuns până la 10.000 de metri înălţime, însă la ora locală 22:00 (04:00 GMT ) a coborât până la 4.500 metri, potrivit Insivumeh.

Staţia seismică FG3 a înregistrat ultimul flux piroclastic la ora locală 18:45 (00:45 GMT). Apoi vulcanul a înregistrat explozii normale cu degajare masivă de gaze.

Undele de şoc şi tunetele au dispărut, notează Insivumeh, care a precizat că “erupţia s-a încheiat, dar că există cenuşă în aer pe o distanţă de 20 de kilometri de perimetrul vulcanului”.

Insivumeh a avertizat însă că există posibilitatea ca vulcanul, cu o înălţime de 3.763 metri, să-şi reia erupţia.

În departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez a fost declarată alerta roşie, cea maximă, iar în restul ţării măsuri de prevenire.

Până acum erupţia vulcanică a provocat moartea a 25 de persoane, 20 de răniţi un număr nedeterminat de dispăruţi şi 1,7 milioane de persoane afectate.

Aeroportul Internațional La Aurora va fi închis până la ora locală a Guatemalei, 14:15, luni, 4 iunie.

Vineri, 1 iunie, Vulcanul Merapi de pe insula indoneziană Java a degajat cenuşă până la 6.000 de metri în aer, după o erupție. Citiți toate detaliile AICI.

Pe aceeași temă, pentru cei care nu au auzit încă, insulele Hawaii trec de câteva săptămâni prin momente extreme. Vacanța în Hawaii poate aștepta.

Activitățile vulcanice și seismice au provocat prăpăd pe insula din Paradis. Mii de localnici au fost evacuați din casele lor, drumuri s-au surpat, starea de urgență este în toi.

← Close