Care este țara care deține cel mai puternic pașaport din lume?

Andrei Beldiman, 29 mai. 2018

Clasamentul pentru desemnarea celui mai puternic pașaport din lume are un nou lider. Posesorii de pașapoarte din țara clasată pe primul loc au cea mai mare libertate de mișcare.

Japonia deţine anul acesta cel mai puternic paşaport din lume.

Acesta este rezultatul clasamentului realizat de compania Henley Passport Index. Compania a adunat date guvernamentale din 200 de țări, teritorii și micro-state pentru a crea clasamentul din 2018.

Astfel, cetăţenii niponi au acces în 189 de state fără să aibă nevoie de vize. Anul acesta, Japonia a depășit Singapore. Cele două țări s-au aflat pe același loc, cu acces în 180 de țări, până în martie 2018, când Republica Benin, țară în vestul Africii, și-a schimbat cerințele de vize pentru Japonia.

Citiți și despre Senatul a adoptat propunerea de prelungire a valabilității pașaportului temporar în România.

Pe locul doi în topul statelor cu cele mai puternice paşapoarte se află Germania şi Singapore.

Cu un document emis de aceste state se poate călători fără vize în nu mai puțin de 188 de ţări.

Finlanda, Franţa, Italia, Coreea de Sud, Spania şi Suedia ocupă locul trei în clasamentul realizat de compania Henley Passport Index.

România se situează abia pe locul 16, însă, față de anul trecut, se află în urcare. Cetățenii românii pot călători în 169 de ţări fără a necesita viză.

Citiți și despre documente false descoperite pe Aeroportul din Cluj-Napoca.

La polul opus al clasamentului, cu cea mai mică libertate de mişcare, se află posesorii de paşapoarte emise de Afganistan şi Irak. Aceștia pot zbura fără viză în doar 30 de țări.

Revenind la topul celor mai puternice pașapoarte din lume, pe locul 4 se clasează mai multe țări. Cetățenii din Austria, Luxemburg, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Norvegia și Olanda pot călători în 186 de țări de pe mapamond.

Pe locul 5 s-au poziționat Elveția, Irlanda, Danemarca, Canada și Belgia.

La începutul anului, compania Henley a adăugat opt teritorii și micro-state pentru a fi luate în considerare în clasament. Acestea sunt Groenlanda, Insulele Feroe, Monaco, Andorra, Liechtenstein, Palestina, Vatican și San Marino.

← Close