București este unul dintre cele mai ieftine orașe din lume

Andrei Beldiman, 03 iun.. 2018

Capitala României este unul din cele mai ieftine oraşe din lume, ocupând locul 67 din cele 77 de oraşe analizate de banca elveţiană UBS.

În rândul celor 14 metropole din Europa de Est analizate de UBS, Bucureştiul se situează pe locul 11.

Conform studiului este mai ieftin să locuieşti doar în Sankt Petersburg, Zagreb şi Kiev. Cel mai scump oraş din Europa de Est este Ljubljana, locul 42 la nivel mondial. Tallinn urmează pe locul 44, şi Varşovia, locul 47 din cele 77 de oraşe analizate de UBS.

Acest studiu, publicat pentru prima dată în anul 1971, urmăreşte evoluţia costului vieţii în 77 de mari oraşe ale lumii. De asemenea trece în revistă un coş de produse şi servicii comparate cu salariul mediu pentru 15 profesii reprezentantive pentru populaţia activă. Pentru a uşura comparaţiile, preţurile sunt convertite în dolari.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) reia, la 1 iunie 2018, serviciul liniei turistice Bucharest City Tour (tip Hop-On-Hop-Off), cu ajutorul a patru autobuze double-decker.

Zurich şi Geneva rămân cele mai scumpe oraşe din lume, urmate de Oslo, Copenhaga şi New York.

Capitala Franţei se clasează abia pe locul 12. Însă, ţinând cont de chirii, Parisul urcă până pe locul şapte, în faţa Londrei dar după Tokyo. Clasamentul se schimbă în funcţie de puterea de cumpărare, pe primul loc fiind Los Angeles, urmat de Zurich, Miami, Geneva şi Luxemburg iar Parisul se clasează pe locul 33.

Citiți și despre Festivalul de Astronomie şi Explorare Spaţială Astrofest, care va avea loc la București.

Pentru cea de a 17-a ediţie a acestui raport, UBS a multiplicat studiile de caz. Astfel a examinat de exemplu cât costă o ceaşcă de cafea în cele 77 de oraşe. După acest indicator, Bucureştiul se situează pe locul 50, cu un preţ mediu al unei cafele de 2,24 dolari, devansând oraşe precum Toronto, Madrid, Istanbul, Roma sau Lisabona, unde o cafea costă 0,74 dolari. Cel mai mult pentru o cafea plătesc locuitorii din Doha, 6,40 dolari, urmaţi de cei din Copenhaga şi Dubai.

← Close