Au fost terminate lucrările de refacere a pistei de pe Aeroportul Internațional Târgu Mureș

Andrei Beldiman, 22 iun.. 2018

A fost anunțată recepţionarea lucrărilor de refacere a pistei de aterizare/decolare de pe Aeroportul Internaţional Târgu Mureş şi efectuarea ultimelor teste înaintea reînceperii operării zborurilor.

Avionul de calibrare al Autorităţii Aeronautice Române a efectuat pe 20 iunie zborul de verificare a echipamentelor de radionavigaţie.

Consiliul Judeţean Mureş a anunţat, joi, 21 iunie, recepţionarea lucrărilor de refacere a pistei de aterizare/decolare de pe Aeroportul Internaţional “Transilvania” Târgu Mureş.

“În cursul zilei de joi s-a realizat recepţia lucrărilor efectuate la pista de aterizare/decolare a Aeroportului. Comisia de recepţie a fost formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureş, R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Primăriei Ungheni (care a emis autorizaţia de construire), precum şi ai proiectantului, executantului şi dirigintele de şantier. (….) În data de 20 iunie, în urma solicitării adresate de CJ Mureş, avionul de calibrare al Autorităţii Aeronautice Române a efectuat zborul de verificare a echipamentelor de radionavigaţie, inclusiv a echipamentului ILS (Instrument Landing System/ sistem de navigaţie bazat pe o serie de emiţătoare radio care furnizează avionului care vine la aterizare direcţia şi panta nominală de coborâre spre pistă). Prin realizarea acestor verificări se garantează funcţionarea sistemelor necesare pentru siguranţa operării curselor aeriene”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Mureş.

Potrivit CJ Mureş, rezultatele zborului de calibrare vor fi comunicate de către Autoritatea Aeronautică Română în maximum 48 de ore de la realizarea zborului.

Citiți și Pista 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă

Zborurile internaționale vor fi reluate în curând de pe aeroportul din Târgu Mureș.

“În cursul acestei săptămâni se derulează ultimele proceduri administrative privind proiectul de reabilitare a pistei Aeroportului Transilvania. Datorită investiţiei realizate de Consiliul Judeţean Mureş, zborurile internaţionale vor fi reluate în curând de pe aeroportul din Târgu Mureş. (…) Aşa cum am subliniat încă din luna octombrie 2016, principalul scop al acestei investiţii este garantarea siguranţei traficului aerian derulat de pe Aeroportul Târgu Mureş”, mai precizează CJ Mureş.

Citiți și VIDEO. Incident pe aeroport: aligator pe pistă

Comunicatul mai menţionează că vineri este programată o şedinţă extraordinară a CJ Mureş pentru retransmiterea către R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş a dreptului de administrare a bunurilor imobile care aparţin domeniului public al judeţului Mureş şi a suprafeţelor de teren afectate de această investiţie, iar după această decizie, operarea curselor aeriene de pe Aeroportul Transilvania va depinde exclusiv de rezultatele testelor de siguranţă efectuate.

Suma necesară pentru finalizarea proiectului s-a ridicat la valoarea de 54 de milioane de lei.

Refacerea pistei de decolare/aterizare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureş a depăşit suma de 54 de milioane de lei. 90% din sumă provine din fonduri guvernamentale iar restul, din bugetul judeţului.

Preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc, a declarat că se impunea o revizie generală a pistei, întrucât de la construirea aeroportului, în 1968, nu s-a efectuat nicio lucrare de amploare la pista de decolare/aterizare. Aceasta prezenta deficienţe grave. Rezolvarea problemelor de la Aeroportul Târgu Mureş a fost ridicată inclusiv la nivel naţional, dovadă fiind faptul că aproape întreaga investiţie a fost finanţată din fonduri de la Guvern.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close