Atac aerian în Siria. Zeci de persoane și-au pierdut viața

Andrei Beldiman, 18 iun.. 2018

Cel puţin 52 de persoane și-au pierdut viața în urma unui atac aerian în Siria.

30 de irakieni și-au pierdut viața în urma loviturile aeriene împotriva forţelor proregim.

Cel puţin 52 de combatanţi proregim, inclusiv 30 de irakieni, și-au pierdut viața în estul Siriei în lovituri aeriene asupra forţelor loialiste în regiunea al-Hari. Bilanțul recent a fost efectuat de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP, informează Agerpres.

Un bilanţ precedent era de 38 de persoane.

Citiți și Nave rusești vor patrula în Mediterană pentru a contracara amenințarea teroristă din Siria

”Printre victime figurează 30 de combatanţi irakieni şi 16 sirieni, inclusiv soldaţi şi membri ai miliţiilor loialiste”, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Media de stat siriană a atribuit raidurile aeriene, survenite în noaptea de duminică spre luni, coaliţiei sub comandament american, care a dezminţit însă informaţiile.

Avioane de război ale coaliţie conduse de Statele Unite au efectuat lovituri devastatoare asupra unor poziţii ale puterii siriene în estul ţării.

Informațiile provin de la agenţia oficială siriană în cursul nopţii de duminică spre luni, transmite AFP.

“Aparate ale coaliţiei americane au bombardat una dintre poziţiile noastre militare din zona al-Hari, la sud-est de Abu Kamal”, oraş din provincia Deir ez-Zor (est), a scris agenţia Sana citând o sursă militară, adăugând că mai multe persoane și-au pierdut viața.

Citiți și Atac al forţelor aeriene irakiene asupra Statului Islamic în Siria

În provincia răsăriteană Deir ez-Zor, bogată în petrol, Forţele Democratice Siriene (FDS) sprijinite de Statele Unite şi forţele guvernamentale siriene desfăşoară ofensive paralele, dar separate împotriva grupării Stat Islamic (SI).

De obicei trupele guvernamentale și FDS au evitat conflictul.

Trupele guvernamentale deţin controlul asupra teritoriilor la vest de Eufrat, fluviul care traversează provincia. FDS luptă pentru a expulza SI dintr-o serie de sate situate pe malul estic, în apropiere de graniţa cu Irakul.

În general, cele două părţi s-au ferit de un conflict direct. În plus există o linie de demarcaţie pentru a evita asemenea incidente.

Au existat însă şi excepţii.

În aprilie, rare confruntări au izbucnit între cele două tabere, pierzându-şi viaţa mai mulţi combatanţi.

În februarie, coaliţia condusă de Statele Unite a efectuat lovituri aeriene în provincia Deir ez-Zor. Atacurile s-au soldat cu pierderea vieților a 100 de membri ai forţelor proguvernamentale.

Washingtonul a informat că aceste lovituri au fost represalii la un atac împotriva propriului personal şi FDS.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close