De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Andrei Beldiman, 02 iun.. 2018

Sunt mulți oameni cărora le este frică să zboare cu avionul. Nimeni nu-și dorește să aibă parte de un incident la înălțime. Întrebarea rămâne: de ce avioanele comerciale nu sunt echipate cu parașute pentru pasageri?

Aeronavele din aviația civilă nu au fost niciodată echipate cu parașute. În cazul unei eventuale prăbușiri, șansele ca cei aflați la bord să supraviețuiască sunt minime.

Explicația este una simplă. Aceste avioane zboară la o altitudine de mai mult de 10.000 de metri. În cazul în care cineva s-ar încumeta să se parașuteze, cel mai probabil ar îngheța și ar deceda. Temperatura aerului este de -50 de grade Celsius. O altă explicație este faptul că dacă ușa aeronavei ar fi deschisă, s-ar produce o depresurizare rapidă care ar genera pierderea vieților tuturor celor aflați la bord.

Citiți și despre ce sunt turbulenţele, cât de periculoase pot fi și care sunt locurile sigure din avion.

Totodată, imaginați-vă dacă ar exista, să zicem, 200 de parașute la bordul unui avion comercial. În primul rând o parașută cântărește 40 de kilograme. Costul de achiziție și de transport al acestora poate ajunge până la 4.500 și 9.000 de dolari, în SUA. În plus imaginați-vă îmbulzeala care s-ar crea în momentul în care pasagerii ar alerga să se salveze.

Formarea pasagerilor este aproape imposibilă. Saltul cu parașuta nu este deloc o probă simplă.

Statisticile nu sunt de partea prezenței parașutelor la bord. Cele mai multe accidente aviatice se petrec la decolarea și la aterizarea unui avion. În acele momente prezența unei parașute ar fi inutilă.

Citiți și despre când puteți găsi cele mai ieftine bilete de avion.

Curiozități despre parașute:
Există un sport care se numește Banzai Skydiving. Acesta constă în a arunca o parașută din avion, apoi sportivul trebuie să sară fără parașută și să o prindă pe aceea pe care tocmai a aruncat-o.

Articol inspirat de shtiu.ro.

← Close