Sursa: GreatNews.ro
Pentru cei în căutare de locuri unice în România, vă prezentăm satul Charlottenburg. Acesta este singurul sat românesc în formă circulară.
Satul, cunoascut și sub numele de Șarlota are o piață centrală, rotundă. Casele sunt amplasate în jurul ei, într-un mod circular. Acest aspect face ca acest sat să fie singurul sat circular din zona Banatului și din țară. Ministerul Culturii și Cultelor l-a declarat monument istoric.
Charlottenburg, aflat la aproximativ 50 km de Timişoara, a fost construit în urmă cu mai bine de 200 de ani de către nemți. Construcția a început în 1771 după ce regiunea Bantului a devenit parte a Imperiului Habsburgic.
Satul a fost întemeiat având doar 32 de familii care au imigrat din zona Trento, Lorena și Baden-Württemberg. Diametrul interior al satului are 210 metri. Construcția a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul stării din Lipova, conform wikipedia.org.
După 164 de ani de dominație turcească, în 1718, Banatul a devenit domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare, în această zonă, au fost colonizați emigranți germani. Satul Charlottenburg a fost construit în timpul celui de-al doilea val de colonizare.
La 1779, Johann Caspar Steube scria că acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul său era amplasată o fântână înconjurată de o plantație de duzi. Apoi urmau casele și spațiile adiacente, grădini, grajduri și plantații de viță de vie. La vremea respectivă nici o casă nu era mai înaltă decât alta și distanța dintre ele era aceiași. De asemenea existau patru intrări în sat, amplasate la distanțe egale una față de cealaltă.
O plantație de duzi și un fost domeniu de vânătoare, acum parc natural, se numără printre atracțiile satului, care se remarcă prin împrejurimile sale liniștite.
Dacă intenționați să vizitați locul, sunt disponibile opțiuni de cazare în satul Altringen din apropiere. Bine înțeles puteți alege să vă cazați în Timișoara pentru a explora întreaga zonă.
Ce părere aveți despre satul Charlottenburg?
Unul dintre motivele pentru care Egiptul modern este o destinație turistică internațională de top vizează…
Imaginează-ți: e ora 5 dimineața. Afară e liniște, dar agenda ta deja urlă în fundal.…
Imaginează-ți: e ora 5 dimineața. Afară e liniște, dar agenda ta deja urlă în fundal.…
Wizz Air, cea mai sustenabilă companie aeriană din EMEA, a anunțat astăzi continuarea expansiunii în…
Turbulența pare să fi devenit unul dintre subiectele fierbinți ale anului 2024, cu multiple incidente…
Într-o inițiativă comună, Wizz Air, Airbus, Moeve și Aeroportul Charleroi au anunțat încheierea cu succes…
Acest site folosește cookies.