Drepturile Pasagerilor în cazul zborurilor anulate sau întârziate

Air24, 18 mart.. 2018

Pasagerii companiilor aeriene au drepturi în cazul zborurilor întârziate sau anulate. Cetățenii Europeni dar și cei în afara Uniunii Europene au câteva drepturi garantate de legislația UE cu privire la zborurile anulate, zborurile întârziate, mai precis în relația cu orice companie aeriană care operează pe teritoriul Uniunii Europene.

Atenție! Biletul de avion reprezintă un contract între pasager și companie

Biletul de avion sau carte de îmbarcare reprezintă un contract între pasager și compania aeriană. Aeroportul de sosire sau de plecare nu vă poate ajuta / asista / despăgubi în cazul zborurilor anulate sau zborurilor întârziate.

Înainte de a vă invita să vă parcurgeți drepturile garantate de legislația UE este important de menționat că înainte de a apela la acestea este recomandat să luați legătura cu reprezentații companiei aeriene cu care călătoriți.

De asemenea ținem să precizăm că personalul de la sol sau de la bord NU este direct responsabil de posibilele încălcări ale drepturilor în multe situații. Evitați să agresați verbal personalul aeroportului sau al companiei, încercați ca situația să fie rezolvată amiabil sau apelați la legislația în vigoare.

Drepturile pasagerilor transportului aerian

Drepturile pasagerilor transportului aerian. Verificați dacă legislația UE privind drepturile pasagerilor este aplicabilă în cazul dvs.

Aveți drepturi dacă

  • Dacă zburați în UE, iar cursa este operată de o companie din UE sau din afara UE
  • Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE
  • Dacă decolați de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE
  • UE înseamnă cele 28 de state membre, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Indiile de Vest Franceze), Azore, Madeira și Insulele Canare, precum și Islanda, Norvegia și Elveția

Nu aveți drepturi garantate de legislația UE

  • Dacă zburați în UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din afara UE
  • Dacă ați primit deja anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență) pentru probleme legate de zbor în baza legislației relevante a unei țări din afara UE
  • Din UE sunt excluse Insulele Feroe, Insula Man și Insulele Anglo-Normande

Zborul de plecare și zborul de întoarcere sunt considerate zboruri separate, chiar dacă sunt părți ale aceleiași rezervări.

În unele cazuri, compania care operează zborul s-ar putea să nu fie cea de la care achiziționați biletul. În caz de probleme, doar compania care operează zborul poate fi trasă la răspundere.

Un document tipărit sau electronic care să vă informeze despre drepturile pasagerilor transportului aerian trebuie să fie afișat clar la serviciul de check-in. Aceste informații trebuie să fie disponibile și la birourile de check-in din aeroport, precum și on-line.

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea, zborul a fost anulat, ați plecat cu o întârziere de peste 2 ore sau ați ajuns la destinația finală cu o întârziere mare, operatorul aerian trebuie să vă înmâneze un document scris care să includă normele privind acordarea de despăgubiri și asistență.

Pe larg despre acest subiect aici.

Date de contact importante

Autoritate fiscală şi vamală

Autorităţii Naţionale a Vămilor
National customs authority

Str. Matei Millo, nr. 13
sector 1

RO – Bucuresti
Tel.: + 40 21 315 58 58
E-mail: relatiipublice[at]customs.ro
Website

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe
Ministry of Foreign Affairs of Romania

Aleea Alexandru nr. 31
Sector 1
RO – 011822 Bucuresti

Tel.: + 40 21 319 21 08
E-mail: mae[at]mae.ro
Website

Organisme naționale de aplicare a legii

Autoritatea Nationalǎ Pentru Persoanele Cu Handicap
Ministry of Labor, Family and Social Protection
National Authority for People with Disabilities

Calea Victoriei nr. 194,
RO – Bucureşti

Tel: + 40 21 212.54.38 or +40 21 212.54.39
Fax: +40 21 212.54.43
Email: registratura[at]anph.ro
Website

← Close