Categories: Tips & Tricks

Ce sunt turbulenţele, cât de periculoase pot fi și care sunt locurile sigure din avion?

Turbulențele constituie un motiv de teamă pentru cei care aleg să călătorească cu avionul. Cât sunt de periculoase și care sunt locurile din avion în care se resimt mai ușor? Aflați în continuare.

Turbulențele apar atunci când două mase mari de aer, care circulă cu viteze diferite, se întâlnesc. Se produc din cauza furtunilor cu tunete și a curenților de aer care provin de la avioane mai mari. De cele mai multe ori acestea nu prezintă un grad ridicat de pericol. Potrivit specialiștilor există mai multe tipuri de turbulențe.

Clear Air Turbulence (Turbulența în aer clar) este perfect normală. Se poate produce din cauza curenților de aer proveniţi de la alte avioane.

Acești curenți pot fi evitați sau folosiți pentru a reduce consumul de combustibil. Turbulenţele se produc uneori atunci când curenţii se întâlnesc cu aerul care se deplasează mai lent sau din cauza capriciilor vremii.

Turbulenţele de siaj sunt un fenomen periculos, dar rar întâlnit.

Cauza producerii acestora sunt vârtejuri de aer care se creează atunci când avionul se află la altitudine joasă, iar greutatea menţinerii în aer se lasă pe aripi. Cu cât avionul este mai mare, cu atât sunt mai periculoase turbulenţele.

Tehnica adoptată de piloţi în cazul turbulențelor de siaj este creşterea treptată a altitudinii. Chiar dacă acestea durează doar câteva secunde, au un impact puternic.

Doar în cazuri foarte rare un avion se poate prăbuși din pricina turbulențelor. Acestea nu prezintă un grad mare de pericol în majoritatea cazurilor.

De obicei pasagerilor le este teamă în timpul turbulențelor. Motivul este de ordin psihologic, frica de a zbura, spațiul închis și limitat, ideea avionului neajutorat în înaltul cerului. Piloții privesc situația ca fiind una inconfortabilă, nu de siguranță. Avioanele sunt construite încât să reziste turbulențelor, iar daunele sunt foarte rare. De aceea, grija prioritară a echipajului este să mențină calmul pasagerilor. După aterizare avioanele sunt inspectate minuțios.

Piloții iau decizii în privința cursului zborului. Ei se asigură ca avionul și zborul să nu fie afectate.

De asemenea pot schimba ruta, viteza sau altitudinea pentru a evita turbulențele. Ei sunt instruiți să rămână calmi în astfel de situații. Nu de puține ori evită zonele cu turbulențe și le raportează către Controlul de Trafic Aerian. Astfel, ajută ceilalţi piloţi și au grijă ca pasagerii să nu fie deranjaţi sau, în cel mai rău caz, răniţi.

Locurile din avion asupra cărora efectul turbulențelor este cel mai scăzut sunt cele din apropierea aripilor.

Acestea se află aproape de centrul gravitațional al avionului. Locurile din spate vor simți mai proeminent efectul turbulențelor.

Ați experimentat turbulențe de-a lungul călătoriilor dvs. cu avionul? Cum ați depășit momentul și ce puteți să le recomandați celorlalți?

Andrei Beldiman

Andrei Cristian Beldiman - video reporter 10 ani de experiență internațională în hoteluri de 4 și 5 stele, cu precădere în Grecia Editor și fotograf în timpul liber Călător, povestitor și explorator

Share
Published by
Andrei Beldiman

Recent Posts

Mai joaca romanii la loterie?

Loteria Romana este una dintre cele mai apreciate de la noi din tara, deoarece premiile…

22 de minute ago

Inspiratie pentru Cadouri de Paste: Idei pentru Toate Gusturile si Bugetele

Gasirea cadoului perfect de Paste poate fi o provocare, mai ales cand doresti sa multumesti…

22 de ore ago

Wizz Air Malta este un pionier în materie de siguranță și inovație la Parlamentul European, cu certificatul său de operator aerian EASA

 Astăzi, Wizz Air Malta a găzduit o întâlnire importantă de briefing la Parlamentul European. Evenimentul,…

o săptămână ago

Cum să ai grijă de zona ta intimă cu un gel intim potrivit?

Fiecare doamnă dorește să fie sănătoasă și frumoasă, însă frumusețea exterioară este imposibilă fără un…

2 săptămâni ago

Tehnologii inovative în construcții: Eficientizarea lucrărilor cu echipamente moderne

Într-o lume unde schimbările constante definesc realitatea noastră, tehnologia stă la baza progresului și eficienței…

3 săptămâni ago

Explorând inima Transilvaniei: Un ghid cultural și de aventură

În inima României se ascunde o regiune plină de istorie și mister - Transilvania. Faimoasă…

o lună ago

Acest site folosește cookies.