Ungaria își poate pierde scutirea de viză în SUA. Fraudă cu pașapoarte în Ungaria

Andrei Beldiman, 11 mai. 2018

Cetățenii maghiari au putea să piardă scutirea de viză pentru SUA. Acest lucru poate deveni realitate din cauza unui eveniment care a implicat fraudă cu pașapoarte în Ungaria.

Washingtonul intenţionează să ridice scutirea de viză de care beneficiază cetăţenii Ungariei. A fost descoperită o acțiune de fraudă ce a permis titularilor de paşapoarte ungare sa intre în Statele Unite sub identităţi false, au informat joi mass-media ungare şi americane.

Un „defect” în sistemul de atribuire de paşapoarte în Ungaria a condus la „încălcări ale securităţii”.

Declarația a fost făcută de responsabili americani. Aceștia au fost citaţi într-un articol scris în comun de Washington Post şi Direkt 36, un site ungar de jurnalism de investigaţie, notează AFP.

Citiți și despre Senatul a adoptat propunerea de prelungire a valabilității pașaportului temporar.

Peste un milion de persoane au dobândit cetăţenia ungară începând din 2011. Acest lucru a fost cauzat de un proces de naturalizare accelerat stabilit de guvernul naţionalist al lui Viktor Orban, la putere din 2010.

Majoritatea provin din ţările vecine unde trăieşte o minoritate maghiară de două milioane de persoane. Acesta este rezultatul unui tratat semnat după Primul Război Mondial ce a retrasat frontierele Ungariei, notează AFP.

Citiți și despre 4 incidente neplăcute care se pot întâmpla în timpul unei vacanțe și cum să le evitați.

Potrivit unui document al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA obţinut de Washington Post, „circa 700 de persoane non-maghiare au obţinut în mod fraudulos paşapoarte ungare autentice şi au luat identitatea titularilor originali ai acestor paşapoarte”.

65 dintre ele au intrat în Statele Unite. Acestea au obţinut permisul de şedere fără viză de trei luni acordat cetăţenilor din 38 de ţări.

În ciuda cercetărilor Departamentului pentru Securitate Internă de a le descoperi şi deporta, în jur de 30 nu au fost găsite până la sfârşitul lunii octombrie.

Departamentul se teme că criminali, inclusiv terorişti islamişti şi spioni ruşi, ar fi putut cumpăra aceste paşapoarte.

Ungaria a fost avertizată că ar putea fi „exclusă” din programul de scutire de viză. Acest lucru se va întâmpla dacă problema nu este rezolvată, informează Agerpres.

← Close