Un avion militar american a fost interceptat de un avion de luptă rusesc

Andrei Beldiman, 02 mai. 2018

Un avion de luptă rusesc a interceptat un avion militar american. Oficialii apărării numesc interceptarea „neprofesională”, dar nu periculoasă.

Un avion de luptă rusesc a interceptat un avion de supraveghere din SUA în spațiul aerian internațional.

Avionul rusesc Su-27 a efectuat o interceptare „neprofesională”, dar nu periculoasă, a unui avion P-8 al SUA, care zbura peste Marea Baltică, au declarat pentru CNN și Fox News, oficialii apărării.

Avionul rusesc a zburat la distanță foarte mică de avionul american. Cu toate acestea piloții americani au declarat că nu s-au simțit niciodată amenințați, potrivit postului de televiziune Fox.

Citiți și despre un atac cu rachete care a vizat o bază militară în Siria.

Un purtător de cuvânt al Marinei a refuzat să confirme detaliile incidentului către publicația The Independent, dar a declarat că întâlnirea a fost considerată „sigură”.

„Din cauza politicii DOD, noi nu dezvăluim detaliile interacțiunilor sigure”, a spus locotenentul comandant Zach Harrell, purtător de cuvânt al US Naval Forces Europe. „Dacă în viitor se va produce o interacțiune nesigură, vă vom oferi mai multe informații în acel moment”.

Rusia a folosit anterior avioane zburătoare pentru a-și demonstra disconfortul față de avioanele militare americane care zboară deasupra Siriei, a Mării Baltice și a Mării Negre.

Ultima dată, un avion rus a interceptat un avion american deasupra Mării Negre, în ianuarie, potrivit oficialilor din ambele țări. Un avion american EP-3 Aries a zburat în spațiul aerian internațional. Acesta a fost interceptat de un avion rusesc de luptă, Sukhov SU-27.

Oficialii militari americani au considerat că interceptarea din ianuarie a fost „nesigură”. Au susținut că avionul rusesc a întretăiat „direct traseul de zbor al avionului EP-3.”

Citiți și despre prăbușirea unui avion rusesc în Siria, soldată cu 32 de decese.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că armata rusă a încălcat „flagrant” legea internațională, numindu-l „cel mai recent exemplu de activitate militară rusă care nu respectă normele și acordurile internaționale”.
Ministerul rus al Apărării nu a fost de acord. A afirmat că interceptarea „a avut loc în strictă conformitate cu normele internaționale privind utilizarea spațiului aerian”. Ministerul a acuzat avionul SUA că a zburat prea aproape de spațiul aerian rusesc.

Tensiunile dintre SUA și Rusia au crescut în ultimele săptămâni în legătură cu conflictul din Siria. Moscova îl susține pe președintele Bashar Al-Assad. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că încearcă să dezbine Siria. Acesta susține că americanii au ignorat dreptul internațional atunci când au lansat rachete asupra acestei țări.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat luna trecută rachete asupra Siriei, după ce au susținut că regimul Assad a condus un atac chimic asupra propriului popor.

← Close