Tensiunile între Grecia și Turcia se amplifică. Atena modernizează avioanele de luptă

Andrei Beldiman, 30 apr.. 2018

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au început să se amplifice. Grecia intenţionează, în viitorul apropiat, să modernizeze un total de 85 de avioane de luptă.

Grecia va începe lucrările de modernizare a nu mai puțin de 85 de avioane de luptă F-16.

Acestea sunt aeronave învechite. Decizia vine pe fondul amplificării tensiunilor cu țara vecină,Turcia. Informațiile au fost anunțate de guvernul de la Atena, informează duminică DPA.

Acordul cu Statele Unite ale Americii pentru modernizarea acestor aparate va costa 1,1 miliarde de euro, aproximativ 1,34 miliarde dolari, potrivit unor surse din cadrul Apărării elene.

Relaţiile dintre Turcia şi Grecia, ambele ţări membre ale alianţei militare NATO, sunt tensionate de decenii. Cauza lor este în strânsă legătură cu frontiera maritimă comună în Marea Egee şi situaţia din insula divizată Cipru.

Avioane de luptă turceşti şi greceşti sunt interceptate în regiune aproape zilnic.

În februarie un vas turcesc a lovit o navă a gărzii de coastă elene în sud-vestul Mării Egee.

Atena intenţionează de asemenea să cumpere două fregate franceze, a anunţat miercuri ministrul apărării, Panos Kammenos.

Grecia este una dintre puţinele ţări NATO ce alocă mai mult de 2% din PIB bugetului apărării, un obiectiv convenit de statele membre în 2014, informează Agerpres.

Luna aceasta un pilot grec a decedat în urma prăbușirii avionului pe care îl pilota în Marea Egee.

Pilotul grec pilota un avion de luptă. Acesta a decedat după ce s-a prăbușit în Marea Egee pe fondul creșterii tensiunilor cu Turcia.
Oficialii spun că avionul s-a prăbușit la nord de insula Skyros.

Un avion de luptă grec s-a prăbușit în estul Mării Egee, pe fondul creșterii tensiunilor și al luptelor dogmatice în spațiul aerian disputat de Grecia cu Turcia, au spus oficialii Ministerului Apărării din Grecia.

Navele marinei grecești și elicopterele armatei au pornit în căutarea pilotul dispărut, a cărui moarte a fost anunțată de către Ministrul Apărării din țară.

← Close