Sărbătoare în calendar ortodox pe 26 august, milioane de români își serbează onomastica

Adrian, 25 aug.. 2020

Calendarul Ortodox aduce o mare sărbătoare pe 26 august când sunt pomeniți sfinții Adrian și Natalia. Milioane de români poarta aceste nume, mai ales Adrian, iar mâine trebuie să le spunem „La mulți ani”.

Sărbătoare pe 26 august în Calendarul Ortodox

Peste 1.3 milioane de români își serbează onomastica în Calendarul Ortodox din 26 august. Miercuri sunt pomeniți Sfinții Adrian și Natalia, ocazie cu care le urăm și noi tuturor care poartă aceste nume sau derivate din acestea un sincer „La mulți ani!”.

Cine a fost Sfantul Adrian și Sfanta Natalia, serbați pe 26 august

Adrian și Natalia erau soț și soție, Natalia era creștină, în timo ce soțul ei era păgând și pretor al Nicomidiei. Funcția sa era administrativă și se ocupa de administrarea provincei, pe vremea împăratului Maximian.

Pe 26 august în Calendarul Ortodox sunt pomeniti Sfantul Adrian si Sfanta Natalia
Pe 26 august în Calendarul Ortodox sunt pomeniti Sfantul Adrian si Sfanta Natalia

În timpul unei persecuții, Adrian a fost foarte impresionat de 23 de bărbați care erau extrem de curajoși și blânzi. Atunci a înțeles Adrian ce înseamnă creștinismul și a ales și el să devină unul.

Foc și pară împăratul l-a trimis pe Sfântul Adrian, dar pe cei 23 de bărbați în temniță și nu și-a pierdut credința chiar și în timp ce era torturat.

Inainte de a fi omorat, temnicerii i-au permis sa mearga acasa si sa-si ia ramas bun de la sotie si familie. Natalia, cand a vazut ca Adrian vine acasa, a incuiat usa.

Se temea ca acesta a lepadat credinta in Hristos si pentru acest lucru a fost eliberat. Dar cand a aflat scopul venirii sale, de indata supararea i s-a schimbat in bucurie.

Dupa ce si-a luat ramas bun, s-a intors impreuna cu ea la temnita. Pe drum ea l-a indemnat sa nu se ingrijeasca de cele pamantesti, ci sa cugete la bunatatile ceresti.

L-a intarit in suferinta spunandu-i: „Scurte sunt caznele, dar cele ce urmeaza sunt fara de sfarsit; scurta este suferinta, dar slava muceniciei vesnica. Sufera durerea numai putina vreme si curand te vei bucura cu ingerii”, conform calendar ortodox 26 august.

Așadar mâine este zi de sărbătoare onomastică, sunt permise treburile casnice, dar dacă aveți un Adrian, Adriana sau o Natalie dragă, nu uitați sa-i sunați să le urați de bine.

P.S. La mulți ani și mie, îmi spun singur, că mă cheamă Adrian :).

← Close