Primul portavion construit integral de Beijing a început testele

Andrei Beldiman, 14 mai. 2018

Type-001A este primul portavion construit numai de Beijing. Duminică, 14 mai au început primele teste pe mare.

Al doilea portavion chinez – primul construit numai de Beijing – a început duminică primele teste pe mare, a anunţat presa de stat. Acest lucru se desfășoară într-un context în care Beijingul caută să îşi consolideze puterea maritimă în faţa Statelor Unite, relatează AFP.

Cunoscut sub numele ‘Type-001A’ şi lansat la apă anul trecut, vasul a părăsit un terminal portuar din nord-estul ţării în jurul orelor 06.45 (sâmbătă, 22.45 GMT).

Acesta va efectua primele sale manevre pe mare, au anunţat televiziunea de stat CCTV şi agenţia Xinhua.

CCTV a arătat clişee în care impozantul portavion se depărta de un chei, apoi pe mare, escortat de mai multe nave militare de mică dimensiune, sub un cer acoperit şi în ceaţă.

Citiți și despre o însoțitoare de bord de la Air China a fost luată ostatică. Atacatorul ar avea probleme psihice.

Este pentru prima dată când sistemul de propulsie, motorizarea şi sistemul de navigaţie ale vasului sunt testate pe mare, potrivit presei de stat.

China dispune deocamdată de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS şi cumpărat de la Ucraina, el a fost admis în serviciul activ în 2012. Al doilea portavion chinez urmează să se alăture forţelor navale în 2018, informează Agerpres.

Citiți și despre bombardierele US Air Force au efectuat misiuni de antrenament în China.

Timp de secole întregi una dintre cele mai mari puteri terestre a fost China. Aceasta urmărește să devină și o mare putere maritimă cu o flotă impresionantă și tehnologie avansată. În spatele acestui proiect se află două mari interese pe care China le are în acest moment. Acestea suntîn primul rând securitatea și în al 2-lea rând expansiunea comercială.

Baza puterii este teritoriul imens pe care îl are la dispoziție, alături de numărul mare de locuitori. Cu toate acestea China a devenit în ultimii 30 de ani tot mai conștientă de importanța puterii maritime și de beneficiile unei flote maritime puternice.

← Close