Preşedintele Mozambicului se teme că numărul deceselor provocate de ciclonul Idai ar putea ajunge la 1.000

Adrian, 19 mart.. 2019

Numărul deceselor provocate în Mozambic de ciclonul Idai, care a măturat regiunea în weekend, ar putea ajunge la 1.000 de persoane, a spus luni, la Radio Mozambic, preşedintele acestei ţări, Filipe Nyusi, potrivit DPA.

După ce a vizitat zona devastată, preşedintele a precizat că au fost confirmate 84 de decese, dar informaţiile primite de la salvatori şi evaluarea dezastrului de la înălţime îl fac să se teamă că numărul morţilor ar putea ajunge la 1.000 de persoane.

Furtuna de categoria 4 a ajuns pe uscat vineri după ce s-a format în Oceanul Indian, provocând rafale de vânt cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră în centrul Mozambicului înainte să-şi piardă din intensitate şi să se îndrepte către Zimbabwe.

Ministrul adjunct al Informaţiilor din Zimbabwe, Energy Mutodi, a precizat luni că, în ţara sa, şi-au pierdut viaţa 89 de persoane, aproape dublu faţă de bilanţul din weekend.

Idai a devastat oraşul Beira din Mozambic, unde 90% dintre clădiri au fost distruse, potrivit estimării realizate de Crucea Roşie şi Semiluna Roşie.

Beira, cu o populaţie de circa 500.000 de locuitori, a rămas, de joi seară, fără alimentare cu energie electrică. Aeroportul din localitate a fost redeschis duminică.

„Aproape totul este distrus. Liniile de comunicaţii au fost întrerupte, iar drumuri au fost distruse. Nu se poate ajunge la unele dintre comunităţile afectate”, a spus Jamie LeSueur, liderul echipei din regiune a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

„Beira a fost grav afectată. Dar am primit informaţii cum că situaţia din afara oraşului ar putea fi chiar mai gravă. Ieri, un baraj de mari dimensiuni s-a dărâmat şi a blocat circulaţia pe ultimul drum de acces către oraş”, a adăugat acesta.

Provincia Manicaland a fost cel mai grav afectată din Zimbabwe, unde inundaţiile grave au declanşat stare de urgenţă la nivel naţional.

Livrarea ajutoarelor către zonele afectate a fost încetinită de drumurile impracticabile şi de podurile luate de ape.

„Reţeaua de drumuri a fost distrusă. Armată încearcă din greu să livreze alimente, pături şi medicamente către zonele afectate”, a precizat luni July Moyo, un reprezentant al administraţiei locale.

Programul Alimentar Mondial a promis că va trimite hrană pentru circa 600.000 de persoane din regiune.

← Close