Insulele Seychelles și Maldive riscă să dispară în viitorul apropiat

Andrei Beldiman, 26 apr.. 2018

Ridicarea nivelului oceanului planetar va crește riscul de dispariție a insulelor Seychelle și Maldive.

Sursa: Travel Triangle

Acestea vor deveni imposibil de locuit până în 2030 – 2060.

Insulele tropicale joase ar putea fi nelocuibile în 30 de ani din cauza creșterii nivelului mării și a inundațiilor cauzate de valuri, sugereaza noi cercetări.

Experții avertizează că rezervele de apă dulce din atolurile din Oceanul Pacific și din Oceanul Indian vor fi atât de afectate de schimbările climatice, încât multe nu vor mai putea fi locuite.

Oamenii de știință prognozează că la mijlocul acestui secol va fi atins un punct critic. Va fi momentul când apa potabilă subterană va dispărea complet.

Destinațiile de vacanță ale paradisului, cum ar fi Seychelles și Maldive, ar putea fi afectate în 2030, spun ei.

Cercetătorii de la US Geological Survey (USGS) și de la Universitatea din Hawaii din Mānoa s-au concentrat asupra insulei Roi-Namur. Ea este amplasată pe atolul Kwajalein din Republica Insulele Marshall. A reprezentat obiectul studiului de caz care a avut loc în perioada noiembrie 2013 – mai 2015.

Principala sursă de apă dulce pentru insulele atol populate este ploaia. Aceasta se înmoaie în pământ și rămâne acolo ca un strat de apă subterană proaspătă. El plutește pe partea superioară a apei sărate mai densă.

Cu toate acestea, se estimează că ridicarea nivelului mării va avea ca rezultat apariția unor furtuni care vor spăla insulele mici.

Acest fenomen va face ca apa dulce de pe atoluri să fie nepotrivită pentru consumul uman.

Oamenii de știință prognozează că, pe baza ratelor actuale ale emisiilor globale de gaze cu efect de seră, fenomenul de spălare a insulelor mici va fi o apariție anuală în cele mai multe insule atoll până la mijlocul secolului 21.

Pierderea resurselor de apă potabilă subterană va face dificil traiul oamenilor în majoritatea locațiilor începând cu anii 2030 până în 2060.

Acest lucru va necesita probabil relocarea locuitorilor insulelor sau investiții financiare semnificative în infrastructură nouă, avertizează cercetătorii.
Republica Insulelor Marshall are mai mult de 1100 de insule însorite pe 29 de atoluri. Găzduiește sute de mii de oameni.

Vizitați aceste colțuri de paradis cât timp mai este posibil.

← Close