Grevele din Europa afectează traficul aerian

Andrei Beldiman, 10 apr.. 2018

Marți, 10 aprilie, traficul aerian de pe continent se va desfăşura cu dificultăţi. Cauza sunt grevele din Europa. Vorbim despre două greve separate în Franţa şi Germania, care vor paraliza mai multe aeroporturi din cele două ţări. Acestea vor afecta activitatea transportatorilor Lufthansa şi Air France, transmite AFP.

Conform Agerpres, în Germania, apelul la grevă a fost lansat de Verdi, cel mai important sindicat al funcţionarilor publici din Germania. În urma acestuia personalul la sol şi o parte din pompieri vor înceta lucrul pe aeroporturile din Frankfurt, Munchen, Koln şi Bremen.

În aceste condiţii, compania aeriană germană Lufthansa a decis să anuleze peste 800 de zboruri. Numărul reprezintă jumătate din zborurile programate pentru marţi, decizie care va afecta aproximativ 90.000 de pasageri.

Pe lângă angajaţii de la aeroporturi, în unele oraşe din Germania vor fi afectate de grevă şi serviciile de transport în comun, creşele sau serviciile de salubritate. Sindicatele funcţionarilor publici au declanşat această grevă pentru a solicita o majorare salarială de 6% pentru cei aproximativ 2,3 milioane de funcţionari publici pe care îi reprezintă.

Greva care a început la ora locală 05 a.m. (03.00 GMT) urmează să se încheie la ora 6 p.m. (16.00 GMT).

Şi în Franţa traficul aerian este perturbat ca urmare a deciziei companiei Air France de a anula 25% din zborurile programate. Cauza este cea de-a șasea grevă organizată de angajaţi pentru a obţine salarii mai mari. Transportatorul aerian francez estimează că va putea asigura 65% din zborurile pe distanţe lungi, 73% din cursele pe distanţe medii dinspre şi spre aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle şi 80% din zborurile pe distanţe scurte spre aeroportul Orly.

În paralel, Franţa s-a confruntat în ultimele zile şi cu o grevă a sindicatele de la compania naţională de căi ferate (SNCF), care protestează împotriva eliminării statului special, a deschiderii pieţei de transport feroviar în faţa concurenţei, precum şi contra transformării SNCF în societate anonimă. Potrivit sindicatelor acest proces deschide calea pentru privatizare, lucru negat de Guvernul de la Paris. Protestele angajaţilor de la SNCF ar urma să dureze 36 de zile întinse pe parcursul a trei luni. Acestea vor cauza o situaţie dificilă pentru cei aproximativ 4,5 milioane de călători care circulă zilnic cu trenurile SNCF.

Citiți și despre:

← Close