Doliu naţional în Cuba după prăbuşirea unui avion de linie la Havana

Adrian, 19 mai. 2018

Autorităţile cubaneze au decretat doliu naţional de două zile, începând de sâmbătă, după prăbuşirea unui avion de linie la Havana, accident soldat cu cel puţin 107 morţi, în circumstanţe încă neelucidate, informează BFMTV.

Aparatul Boeing 737-200 s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită vineri, în jurul orei prânzului, după ce tocmai decolase spre Holguin (estul Cubei), având la bord 110 persoane: 104 pasageri, majoritatea cubanezi, potrivit media oficiale, şi şase membri ai echipajului de naţionalitate mexicană. În urma accidentului, au supravieţuit doar trei persoane, aflate “în stare critică”, conform autorităţilor.

Informaţiile despre accident oferite presei sunt extrem de sumare deocamdată, o anchetă fiind în curs. Avionul s-a prăbuşit la puţin timp după decolare, în momentul în care aparatul efectua un viraj. Autorităţile nu au precizat dacă cutiile negre au fost găsite.

O conferinţă de presă a fost prevăzută pe aeroport pentru sâmbătă, în jurul orei locale 15:00.

“Ministerul Transporturilor a trimis la faţa locului o comisie pentru a ancheta faptele şi în prezent vom lansa toate investigaţiile pertinente, urmând să comunicăm informaţii populaţiei de îndată ce vom obţine rezultate”, a declarat vineri noul preşedinte cubanez Miguel Diaz-Canel, care i-a succedat lui Raul Castro în urmă cu o lună.

Acesta din urmă, operat recent de hernie la vârsta de 86 de ani, a dat instrucţiuni şi a transmis “condoleanţe familiilor victimelor catastrofei”.

Direcţia generală aeronautică civilă mexicană a anunţat trimiterea unei echipe de specialişti pentru a ajuta autorităţile cubaneze în anchetă.

Avionul era închiriat de compania publică cubaneză Cubana de Aviacion de la Mexicain Global Air, cunoscută şi sub denumirea de Aerolineas Damojh, potrivit formulei “wet lease”, care prevede o închiriere cu echipaj complet, format din doi piloţi, trei însoţitoare de bord şi un tehnician.

Fabricat în 1979, potrivit guvernului mexican, aparatului i s-a efectuat ultima revizie tehnică în noiembrie 2017.

În absenţa publicării de către autorităţi a listei cu pasageri, misterul rămâne până în prezent asupra numărului exact al cetăţenilor străini care se aflau la bordul aparatului, în plus faţă de echipajul mexican. Unele canale media oficiale au indicat că cei mai mulţi pasageri erau cubanezi.

Pentru moment, doar guvernul argentinian a anunţat moartea a doi cetăţeni ai săi în accident. La Buenos Aires, legenda locală a fotbalului Diego Maradona, un apropiat al Cubei, a transmis condoleanţe familiilor victimelor, ca de altfel şi numeroase guverne latino-americane şi europene.

Pe reţelele de socializare, apropiaţi ai victimelor au început să le publice fotografiile, precum cea a lui Jose Angel, director al grupului muzical Bolero Salsa, şi cea a soţiei sale.

La spitalul Calixto Garcia din Havana, starea celor trei supravieţuitoare -femei de naţionalitate cubaneză, potrivit autorităţilor – rămâne preocupantă.

“Pentru moment, pronosticul este nesigur, starea lor fiind gravă, vieţile lor fiind în pericol”, a declarat vineri seara televiziunii de stat doctorul Carlos Martinez, directorul spitalului Calixto Garcia. O altă sursă medicală a indicat pentru AFP că fiecare dintre ele a suferit cel puţin opt intervenţii chirurgicale.

La Havana şi la Holguin, oraş situat la 670 km est de capitală, familiile victimelor au fost izolate şi luate în custodie de autorităţi, care le-au pus la dispoziţie un număr de telefon special.

Familiile care locuiesc în provincie vor fi transportate rapid la Havana pentru identificarea victimelor, au informat canale media oficiale. La Mexico, rudele membrilor echipajului, extrem de afectate de tragedie, au fost de asemenea contactate de Global Air.

“Ei ne susţin, vor să ne ajute cu paşapoarte pentru a ne duce la faţa locului”, a spus câtorva jurnalişti fratele tehnicianului decedat.

Precedentul accident aerian survenit în Cuba data din aprilie 2017, când un avion de transport al forţelor armate de fabricaţie rusească s-a prăbuşit cu opt oameni la bord într-o regiune montană din vestul ţării.

În 2010, un aparat ATR-72 al companiei cubaneze Aerocaribbean, care făcea legătura între Santiago şi Havana, a căzut în centrul insulei, provocând moartea a 68 de persoane, dintre care 28 erau cetăţeni străini.

← Close