Data de selecție a cumpărătorului companiei Alitalia a fost amânată

Andrei Beldiman, 03 mai. 2018

Italia a împins, în mod oficial, termenul limită pentru alegerea unui cumpărător pentru Alitalia, cu șase luni, până la 31 octombrie.

Cauza principală a acestei amânări o constituie rambursarea unui controversat împrumut guvernamental.

Compania este obligată să zboare până la data de 15 decembrie.

Un decret guvernamental, care prevede o altă întârziere a procesului deja demarat de a decide viitorul companiei Alitalia, vine pe fondul incertitudinii politice din Italia. Discuțiile pentru formarea unui guvern continuă de aproape două luni după alegerile generale, care nu au reușit să stabilească acest lucru.

Între timp, Comisia Europeană (CE) a declarat în aprilie că a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă împrumutul acordat de Italia companiei aeriene Alitalia, a constituit un ajutor de stat și dacă a respectat normele de acordare a ajutorului societăților aflate în dificultate. Compania a fost împrumutată cu suma de 900 de milioane de euro.

Alitalia, care este deținută în proporție de 49% de Etihad Airways, a intrat în faliment în mai 2017.

Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a respingerii unui contract de muncă de către angajații săi. Scopul acestui contract ar fi fost deblocat finanțarea din partea acționarilor, pentru un plan de restructurare.

Lufthansa, este considerată lider în rândul potențialilor ofertanți, dar a spus că va fi interesată doar de o Alitalia puternic restructurată. În aprilie, operatorul de transport britanic easyJet a declarat că și-a revizuit exprimarea interesului pentru o restructurare a companiei Alitalia și că face parte acum dintr-un consorțiu. Nu au fost numiți alți parteneri ai consorțiului, dar mass-media italiană a speculat că Cerberus Capital Management ar putea fi inclus în el.

Cu ceva timp în urmă vă informam despre companiile aeriene care sunt interesate de procurarea Alitalia.

La publicarea rezultatelor anuale anunțate în luna februarie, directorul Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, a declarat: “Air France-KLM nu a fost un candidat; nu am fost în camera de date. Dar cu partenerul nostru, Delta, studiem diferite posibilități care ar însemna că Alitalia ar putea rămâne în cadrul Alianței SkyTeam, fără ca Air France-KLM să fie cumpărătorul.”

Wizz Air, a declarat, de asemenea, că este interesată, dar numai pe rutele Alitalia pe distanțe scurte și medii. Cu toate acestea nu a confirmat dacă este unul dintre cei trei potențiali cumpărători ai companiei Alitalia.

← Close