UPDATE: SE TRAGE ÎN REFUGIAȚI! Coridoare umanitare în Ucraina în oraşele Mariupol şi Volnovakha. Rusia ar înceta focul

Adrian, 05 mart.. 2022

Rusia anunță prin Ministerul Apărării citat de BBC că două orașe din Ucraina pot implementa coridoare umanintare în orașele Mariupol şi Volnovakha. Focul a încetat la 9 dimineața și va permite cetățenilor civil să părăseacă cele două orașe. Mai multe transporturi organizate de stat și mașini personale vor permite cetățenilor să părăsească cele două orașe din bătaia focului și a războiului pornit de Rusia în Ucraina.

UPDATE ora 12:38Se trage în refugiați. Culoarul verde ar fi atacat de militarii ruși, susțin surse locale citate chiar din administrația orașului Mariupol. Primarul susține că negociază și încearcă să obțină un acord, dar acesta afirmă că orașul este bombardat și că culoarul organizat nu este sigur.

Devine foarte periculos și poate deveni mortal ca autobuzele cu refugiați să plece. În acest moment nu se știe dacă sunt victime sau dacă o parte din vehicule au fost prinse de focurile trase de armata rusă. Orice întârziere va duce la un număr mai mic de persoane civile evacuate, iar obiectul de 9000 de persoane care să fugă din calea războiului pare acum imposibil de atins.

Se încearcă evacuarea dar culooarul din Zaporojie este nesigur!

Viceprimarul orașului Mariupol, Serhiy Orlov, a vorbit cu reporterul Joel Gunter de la BBC, aflat în Ucraina.

“Negocierile de încetare a focului au continuat toată noaptea”, spune Orlov.

“Acordul a fost stabilit în urmă cu câteva ore, a fost anunțat, iar noi am confirmat că încetarea focului a început la ora locală 9.00.

“Am început imediat procedura noastră pentru a încerca să scoatem oamenii afară. Am aranjat 50 de autobuze și credem că 5 – 6.000 de persoane pot ieși cu autobuzul spre Zaporizhzhia.

“Oamenii pot pleca, de asemenea, cu mașini private, credem noi. Credem că în total 7 – 9.000 de persoane pot scăpa cu autobuzul și cu mașina personală, dacă încetarea focului se menține.

“Nu circulă niciun tren pentru că infrastructura feroviară a fost distrusă de trupele rusești.

“Nu avem încă nicio garanție din partea Rusiei că încetarea focului va continua și mâine. Lucrăm acum la acest lucru.

“Trebuie să înțelegeți că orașul a rămas fără infrastructură timp de patru zile, așa că transmiterea informațiilor către oameni este dificilă.”

Evacuarea orașului Mariupol este gata să înceapă

Evacuarea civililor din Mariupol ar trebui să înceapă acum, potrivit calendarului dat de consiliul municipal.

Au fost organizate autobuze pentru a muta oamenii în siguranță din trei locații din oraș începând cu ora locală 11:00.

Locuitorilor li s-a spus, de asemenea, că își pot folosi propriul transport pentru a se deplasa în siguranță pe o rută specifică spre nord-vest până în orașul Zaporizhzhia în timpul începerii focului, care se desfășoară între orele 09:00-16:00 ora locală.

Mariupol este blocat de forțele rusești de mai multe zile. Încetarea focului este în vigoare și în jurul micului oraș Volnovakha.

Peste 66.000 de ucraineni se întorc din străinătate pentru a lupta – ministrul Apărării

Peste 66.000 de ucraineni se întorc din străinătate pentru a lupta - ministrul Apărării
Peste 66.000 de ucraineni se întorc din străinătate pentru a lupta – ministrul Apărării. FOTO: BBC

O mare parte din analiza invaziei s-a concentrat pe dimensiunea relativ mică a armatei ucrainene, în comparație cu cea a Rusiei.

Și, deși este în continuare eclipsată de forțele rusești, peste 66.000 de ucraineni s-au întors din străinătate pentru a lupta pentru țară, afirmă ministrul ucrainean al apărării, Oleskii Reznikov.

Unul dintre cei care au decis să se întoarcă este Iuriy Vernydub, un antrenor de fotbal în vârstă de 56 de ani, care a condus echipa moldovenească Sheriff Tiraspol la o victorie surprinzătoare împotriva lui Real Madrid în Liga Campionilor de anul trecut.

El a spus că a decis să se întoarcă în momentul în care fiul său l-a sunat pentru a-i spune că Rusia a atacat.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close