Compania Ryanair se aşteaptă la o scădere a profitului

Andrei Beldiman, 21 mai. 2018

Compania Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, preconizează o scădere a profitului de până la 1,35 de miliarde de euro.

Compania aeriană Ryanair se aşteaptă la o scădere a profitului la 1,25 – 1,35 miliarde de euro, în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2019.

Cauza este preţul mai ridicat al ţiţeiului. În același timp Ryanair estimează o creştere de 7% a numărul de pasageri transportaţi, la 139 de milioane.

Ar fi primul declin al profitului anual din ultimii cinci ani, transmit Deutsche Welle şi Reuters.

Descopriți oferta specială Ryanair: bilete de la 7,99 euro pentru vacanța cu familia ta.

În pofida anulării a mii de zboruri şi a problemelor cu piloţii, profitul net al Ryanair a crescut cu 10% în exerciţiul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2018. Astfel profitul a atins cifra de 1,45 miliarde de euro (1,70 miliarde de dolari). Numărul de pasageri transportaţi a urcat cu 9%, la 130 de milioane.

„Suntem încântaţi să raportăm un avans de 10% al profitului şi menţinerea marjei nete de profit la 20%, în pofida reducerii cu 3% a costului biletelor, în timpul unui an an în care s-a înregistrat supracapacitate în Europa”. A afirmat şeful Ryanair, Michael O’Leary.

Preţul barilului de ţiţei a urcat de la 30 de dolari în 2016 la aproape 80 de dolari în prezent.

Ryanair estimează că pieţele cu cea mai mare creştere sunt Germania, Italia şi Spania. Acest lucru s-a produs în pofida concurenţei intense din aceste ţări din partea rivalelor Easyjet, Eurowings şi Vueling, informează Agerpres.

Citiți și despre EasyJet şi Ryanair iau măsuri pentru a zbura în Europa continentală, după Brexit.

În decembrie, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria de 32 de ani a companiei. Aceste discuţii au ajutat la evitarea unei greve la nivel european, după ce compania a fost nevoită să anuleze 20.000 de zboruri.

Majoritatea piloţilor şi membrilor personalului navigat au încheiat noi acorduri pe cinci ani cu operatorul aerian irlandez. Compania Ryanair încă trebuie să finalizeze înţelegerile cu sindicatele din Irlanda şi Spania.

Luni, acţiunile Ryanair înregistrau o creştere de aproape 3% la Bursa de la Londra.

Compania vrea să-şi extindă flota cu 50% până în 2024, urmând să ajungă să transporte 200 de milioane de pasageri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.

← Close