Calendar ortodox 8 octombrie 2020. Românii sărbătoresc o sfântă importantă

Oprea Andreea, 07 oct.. 2020

La data de 8 octombrie, românii sărbătoresc o sfântă importantă. Este vorba despre Sfânta Pelaghia, care a avut în trecut o viață desfrânată și a reușit să renunțe la toate plăcerile pentru a-și dedica viața lui Dumnezeu și pentru a face Cuvântul Lui. Află povestea impresionantă a acesteia.

Sfânta Pelaghia, sărbătorită la 8 octombrie

Sfânta Pelaghia, sărbătorită la 8 octombrie, a fost o femeie frumoasă, care a dus o viață desfrânată. Și-a folosit frumusețea pentru a-i ademeni pe bărbați și pentru a face bani. Ea umbla pe la jocuri, prin teatre și alte locuri din care a reușit să facă avere.

Într-una din zile, Sfânta Pelaghia a trecut pe lângă biserica în care predica Episcopul Non. Văzând-o pe aceasta, s-a oprit din timpul slujbei și a zis:  “Luați aminte la femeia această, de la care eu multă învățătura am aflat. Socotiți câte ceasuri a zăbovit în cameră ei, spălându-se și îmbrăcându-se cu ales veșmânt și împodobindu-se la oglindă cu multă grijă, numai că să se arate mai frumoasă decât celelalte femei, în față oamenilor. Iar noi, care dorim din toată inimă să fim bineplăcuți lui Dumnezeu, ne lenevim și nu ne silim să împodobim păcătosul nostru suflet, nu ne sârguim să-l spălam cu lacrimile pocăinței, nici să-l împodobim cu mărgăritarele faptelor bune, că să se înfățișeze cu veșmânt cuviincios în față lui Dumnezeu”.

Aceste cuvinte au marcat-o pe femeie și au făcut-o să înțeleagă că viața înseamnă mai mult decât veșminte frumoase și distracție. Ea a ales să urmeze calea cea dreaptă, și-a dedicat tot restul vieții rugăciunii și a făcut mereu voia Domnului, fără alte desfrânări. După trei ani, Episcopul Non a aflat că a fost găsită moartă și i-a îngropat trupul cu multă cinste. Astfel, toate păcatele i-au fost iertate.

Troparul Sfintei Pelaghia:

Glasul 8

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

← Close