Bombardierele US Air Force au efectuat misiuni de antrenament în China

Andrei Beldiman, 27 apr.. 2018

Bombardierele US Air Force B-52 au efectuat misiuni de antrenament în vecinătatea Mării Chinei de Sud şi a insulei japoneze de sud Okinawa.

Forţele Aeriene americane au informat vineri despre misiunile de antrenament ale bombardierelor în China. Această misiune a avut legătură, în viziunea unui ziar chinez, cu exerciţiile militare ale Chinei în apropierea Taiwanului, relatează Reuters.

US Air Force au transmis că avioanele B-52 au decolat de la baza aeriană Andersen de pe insula americană Guam din Pacific.

Acestea „au tranzitat către vecinătatea Mării Chinei de Sud”, informează Agerpres.

„B-52H au efectuat antrenamente şi apoi au tranzitat spre vecinătatea Okinawei pentru a efectua antrenamente cu (aparate n.r.) USAF F-15C Strike Eagles, înainte de a reveni în Guam.”, potrivit Forţelor Aeriene americane.

„Misiunile de prezenţă continuă a bombardierelor (CBP) sunt destinate să menţină disponibilitatea forţelor americane. Misiunile CBP ale Comandamentului SUA în Pacific, care au devenit o rutină din martie 2004, au loc în conformitate cu dreptul internaţional.”, aminteşte US Air Force.

O purtătoare de cuvânt a Forţelor Aeriene a declarat de asemenea că „a fost o misiune de rutină”.

Exerciţiul a fost anunţat de mass-media din Taiwan în această săptămână. A fost speculat că ar putea fi un avertisment din partea SUA către China. Acesta ar fi putut fi declanșat de întărirea prezenţei militare chineze în jurul Taiwanului, insula autoguvernată considerată de Beijing ca parte a teritoriului său, notează Reuters.

Potrivit tabloidului chinez de stat Global Times, într-un editorial, vineri, dacă prezenţa bombardierelor americane este destinată să trimită un mesaj Beijingului despre Taiwan acest lucru nu va funcţiona.

„Statele Unite nu pot împiedica continentul (China continentală n.r.) să exercite presiune militară asupra Taiwanului. (…) Dacă autorităţile din Taiwan promovează deschis politica de ‘independenţă a Taiwanului’ şi întrerup toate contactele oficiale cu continentul, continentul va considera Taiwanul un regim ostil şi are mijloace suficiente să facă faţă acestei situaţii.”, scrie ziarul.

Taiwanul şi Marea Chinei de Sud sunt două subiecte care divizează Washingtonul şi Beijingul, scrie Reuters, potrivit căreia China a fost înfuriată de „libertatea de navigaţie” a patrulelor americane în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul revendică teritorii pentru baze militare, precum şi de sprijinul SUA pentru Taiwanul democratic

← Close