Aeroportul Otopeni s-a modernizat și poate primi fară restricții și avioane mari

Adrian, 13 iul.. 2020

CNAB a efectuat recepția lucrărilor de modernizare a căii de rulare ”Delta”

Începând de azi, luni, 13 iulie 2020, Aeroportul Internațional Henri Coandă București dispune din nou de calea de rulare ”Delta”, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, întreaga structură rutieră fiind înlocuită, iar acostamentele și racordurile cu pista 1 (08R-26L) și cu alte căi de rulare fiind lărgite pentru conformarea cu cerințele Regulamentului (CE) 139/2014.
Calea de rulare ”Delta” are o lățime portantă de 23 metri, fiind încadrată de acostamente de 10,50, respectiv 7,50 metri lățime; după modernizare, calea de rulare are PCN (Pavement Classification Number) 83, identic cu cel al pistei 1. A fost modernizată totodată și instalația de balizaj. Ca urmare a modernizării, această cale de rulare poate asigura rularea fără restricții a aeronavelor de categorie E (s-a luat în calcul avionul Boeing 777-300).

Lucrările pentru obiectivul ”Reabilitare cale de rulare Delta cu ridicarea PCN – ului la nivelul PDA1 (inclusiv intersecţia Delta – Papa – Charlie şi supralărgiri în zonele de inflexiune) si instalatiile de balizaj aferente”, cu valoarea totală de 28 milioane lei (proiectare și execuție), au durat 8 luni, dintre care 2 luni proiectarea și au fost finalizate la termenul prevăzut în contract.

Prin finalizarea și darea în exploatare a căii de rulare ”Delta”, pista 1 va putea fi folosită la întreaga capacitate. Totodată, pot începe lucrările de modernizare la pista 2 (08L-26R), în valoare de 127,4 milioane lei, lucrări contractate în iunie 2019 și a căror execuție urmează să dureze 8 luni (proiectul tehnic este deja în curs de recepție); pe perioada acestor lucrări, întreg traficul de pe aeroport poate fi preluat de pista 1.

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close