A avut loc cel mai mare exercițiu NATO în România din 2018

Andrei Beldiman, 14 mai. 2018

Cel mai mare exercițiu NATO în România din 2018 a avut loc în Marea Neagră. 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin au participat la Sea Shield 18.

Cel mai mare exercițiu NATO organizat pe flancul sudic și estic al Alianței Nord Atlantice în 2018 poartă numele de SEA SHIELD 18.

Nu mai puțin de 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin au participat la eveniment. Acesta s-a desfășurat în perioada 4 – 11 mai.

Aproximativ 2.300 de militari americani, britanici, bulgari, greci, români, spanioli și turci au participat la eveniment. Aceștia au pus în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, aeriene, submarine și maritime. Manevrele s-au desfășurat conform unui scenariu bazat pe o situație geopolitică fictivă. Informațiile au fost făcute publice de către organizatorul exercițiului, Forțele Navale Române (FNR).

FNR participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă. Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer. În premieră, Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.

Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare și un avion de cercetare MPA P 235. Bulgaria participă cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofițeri de stat major.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group). Aceasta desfășoară activități în Marea Neagră, în perioada 1 – 21 mai. Este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria și fregata românească „Regele Ferdinand”.

Exercițiul multinațional Sea Shield 18 este cel mai mare exercițiu NATO organizat pe flancul sudic și estic al Alianței Nord Atlantice, în anul 2018. Demonstrează capacitatea deosebită a marinarilor militari români de a planifica, organiza și conduce activități de instruire întrunite în cele trei medii de acțiune, terestru, aerian și maritim, transmite Forțele Navale Române.

← Close