Categories: News

11 septembrie. Adevărurile nespuse despre atentatele din America

11 septembrie rămâne pentru omenire în amintirea tuturor. Atentatele teroriste din America au uimit întreaga lume și pentru câteva zile parcă timpul s-a oprit în loc. Celebrele turnuri World Trade Center au fost doborâte de 3 avioane care au intrat direct în simbolul Americii. Un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp după ce pasagerii s-au împotrivit deturnatorilor și au luptat până în ultima clipă.

11 septembrie Povestea nespusă

11 septembrie a marcat nu doar viața americanilor ci a întregii omeniri. A fost primul Breaking News major din istoria televiziunii, care pe atunci erau principalul canal de informare al populației de pe orice glob. Internetul încă era la început, greu de accesat și cu puțini utilizatori care aveau acces la el.

11 septembrie 2001 primul Breaking News

Dacă în America termenul de Breaking News era mai cunoscut, în România pe 11 septembrie 2001 a fost pentru prima dată când televiziunile precum Pro TV, TVR1, Antena 1 sau Prima TV întrerupeau programul obișnuit și intrau în regim de Breaking News.

Lumea se uita la imaginile transmise în direct din America și prezentatorii de știri cu greu reușeau să le comenteze. La început s-a crezut că este ceva făcut în studiourile de la Hollywood și că așa ceva nu are cum să fie posibil.

Nimeni nu știa că primul avion a intrat intenționat în turnurile gemene, abia când al doilea avion a intrat în acestea s-a înțeles că este vorba de o acțiune organizată.

Cum a fost posibil?

Al doilea avion loveste turnurile World Trade Center. Foto: Sean Adair / Reuters

Dacă acum pe aeroport ești obișnuit să fi controlat de la bagajul de mână, până la cel de cală, iar în cele mai mici suspiciuni controalele să fie extrem de stricte și de aprofundate, până în 11 septembrie 2001 atmosfera pe aeroporturi era mult mai relaxată.

Și nu doar în aeroport, se zbura deseori cu ușa de la cockpit deschisă, pasagerii puteau vizita locul de comandă al avionului și deși erau controale de securitate, nu erau atât de drastice ca după tragedia din America.

Peste 3000 de oameni și-au pierdut viața

4 avioane comerciale au fost deturnate de teroriști care au preluat controlul aeronavelor pline ochi cu pasageri și sub amenințarea mai multor cuttere, asupra însoțitorilor de zbor, piloții au ieșit din cabina de pilotaj și au încercat medierea conflictului. Se credeacă este un alt hijack, obișnuit, află ce-și doresc cei care ataca însoțitorii de zbor și totul va decurge cu bine.

De această dată n-a fost vorba de o „simplă” deturnare avionului. Ci urma să se producă o imensă tragedie, care a răpit viața a peste 3000 de oameni. Victimele au fost din cele 4 avioane, muncitori în cele două turnuri, dar și salvatorii care au pierdut lupta cu viața în timp ce încercau să salveze viața celor aflați în World Trade Center.

O parte de mii de salvatori care au pornit spre World Trade Center

Adevărurile nespuse sau uitate

Știm multe despre World Trade Center, despre cei care au atacat, despre răboiul declanșat de America pentru a găsi vinovații și pentru a-i face să plătească, de mai bine de 16 ani și România luptă alături de America pentru a restabili pacea în Irak și Afganistan.

S-a vorbit cât s-a putut și despre cei peste 3000 de oameni care au murit în atentatele teroriste, dar povestea cea mai puțin spusă a fost a salvatorilor care au luptat pentru fiecare viață și nu au renunțat nici măcar în secunda în care s-a dat ordin de oprire a căutărilor.

Zeci de filme și documentare au încercat să explice cum a fost posibilă tragedia din 11 septembrie 2001. NTSB, departamentul American, de investigare al Accidentelor Aviatice a munci ani de-a rândul pentru a descoperi misterul și a încerca să reconstituie ultimele momente petrecute la bordul avionelor, în condițiile în care teroriștii au oprit transporderele, înregistratoarele de zbor și orice alt echipament care ar fi putut ajuta anchetatorii.

Povestea 11 septembrie continuă timp de 11 zile pe AIR24 cu imagini, momente și destăinuiri nedifuzate de posturile de televiziune.

VIDEO

Adrian

Share
Published by
Adrian

Recent Posts

Mai joaca romanii la loterie?

Loteria Romana este una dintre cele mai apreciate de la noi din tara, deoarece premiile…

5 ore ago

Inspiratie pentru Cadouri de Paste: Idei pentru Toate Gusturile si Bugetele

Gasirea cadoului perfect de Paste poate fi o provocare, mai ales cand doresti sa multumesti…

o zi ago

Wizz Air Malta este un pionier în materie de siguranță și inovație la Parlamentul European, cu certificatul său de operator aerian EASA

 Astăzi, Wizz Air Malta a găzduit o întâlnire importantă de briefing la Parlamentul European. Evenimentul,…

o săptămână ago

Cum să ai grijă de zona ta intimă cu un gel intim potrivit?

Fiecare doamnă dorește să fie sănătoasă și frumoasă, însă frumusețea exterioară este imposibilă fără un…

2 săptămâni ago

Tehnologii inovative în construcții: Eficientizarea lucrărilor cu echipamente moderne

Într-o lume unde schimbările constante definesc realitatea noastră, tehnologia stă la baza progresului și eficienței…

3 săptămâni ago

Explorând inima Transilvaniei: Un ghid cultural și de aventură

În inima României se ascunde o regiune plină de istorie și mister - Transilvania. Faimoasă…

o lună ago

Acest site folosește cookies.