SpaceX amână lansarea rachetei Block 5

Andrei Beldiman, 11 mai. 2018

Compania americană SpaceX a amânat lansarea care trebuia să aibă loc joi, 10 mai. Racheta Block 5 din gama Falcon 9 va urma să lanseze în jurul Terrie primul satelit al guvernului din Bangladesh.

SpaceX a fost obligată să amâne lansarea prevăzută joi a rachetei Block 5 din noua gamă Falcon 9, cu mai puţin de un minut de ora prevăzută, relatează AFP.

Următoarea fereastră de lansare este vineri, 10 mai, între 16:14 şi 18:21 ora locală (20:14 şi 22:21 GMT), de la Cape Canaveral în Florida.

Noua rachetă din gama Falcon 9, denumită Block-5, este echipată cu aproximativ 100 de îmbunătăţiri. Acestea îi asigură o mai mare putere, siguranţă şi capacitate de reutilizare decât precedentul model, Block-4.

Citește și despre incident aviatic: fum la bordul unui avion, o persoană a fost spitalizată.

„Lansatorul şi încărcătura sunt în bune condiţii”. A comentat un purtător de cuvânt al SpaceX. Nu au fost oferite alte explicaţii privind oprirea numărătorii inverse cu câteva clipe înainte de decolare.

Ulterior compania a postat pe Twitter un mesaj în care oferă câteva detalii despre amânarea lansării.
„Oprire azi ca urmare a sistemului sol de auto-anulare cu un minut înainte de ora prevăzută” a decolării. „Echipele lucrează pentru o lansare în fereastra de mâine”, vineri, a precizat el.

Această rachetă de nouă generaţie urma să facă un zbor inaugural joi. Ea urma să lanseze pe orbita Terrei primul satelit al guvernului din Bangladesh, denumit Bangabandhu-1.

Block-5 este prima rachetă produsă de compania californiană care satisface standardele NASA în privinţa Programului Comercial de Zboruri Spaţiale cu Echipaje Umane, ce vizează trimiterea de astronauţi americani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Citește și despre incident aviatic: un pasager beat a amenințat însoțitorii de zbor.

Printre noile elemente prezente la bordul Block-5 se află un strat rezistent la căldură care izolează baza rachetei, stabilizatoare reutilizabile ce asigură o coborâre mai lină la punct fix şi un propulsor cu aproape 10% mai puternic decât cel care echipează lansatoarele Block-4.

SpaceX speră să îndeplinească acest obiectiv până la sfârşitul anului 2018.

Noua rachetă din gama Falcon 9, denumită Block-5, era programată să decoleze la ora locală 16:22 de la Kennedy Space Center, pe 10 mai.

← Close