SpaceX a amânat lansarea ultimei rachete. Care este cauza?

Andrei Beldiman, 17 apr.. 2018

Compania SpaceX a amânat lansarea ultimei rachete din gama Falcon 9. Care este cauza principală a acestei amânări?

Compania SpaceX a amânat cu 48 de ore lansarea ultimei rechete din gama Falcon 9.

Aceasta era programată pentru luni, informează Agerpres. La bordul acestei rachete se află cel mai nou instrument NASA pentru identificare unor planete potenţial locuibile. Cauza care a dus la amânarea lansării sunt probleme la sistemul de navigaţie şi control, au precizat responsabili din echipa de lansare, potrivit Reuters.

Lansarea de la baza Cape Canaveral din Florida a fost amânată până miercuri cel mai devreme, potrivit SpaceX (Space Exploration Technologies).

Compania a fost angajată de NASA pentru a transporta pe orbită telescopul spaţial Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Telescopul TESS a fost construit cu un buget impresionant, de 337 de milioane de dolari. Acesta are ca misiune scanarea a peste 200.000 de stele aflate la distanţe relativ apropiate în raport cu Soarele. Scopul este de a le găsi pe acelea dintre ele care deţin planete în jurul lor.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii. Principala activitate a acesteia este realizarea de vehicule pentru transport în spațiul cosmic. Compania a fost fondată de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea și dezvoltarea de vehicule spațiale de lansare parțial sau total refolosibile.

Ca exemple suntFalcon 1 și Falcon 9, respectiv seria de capsule spațiale numite Dragon, conform Wikipedia.

Sediul original al companiei SpaceX a fost în El Segundo. În momentul de față operează în Hawthorne. Ambele locații se află în statul american California.

La 28 septembrie 2008 SpaceX a reușit să lanseze pe orbită stabilă primul său vehicul cosmic purtat de racheta purtătoare Falcon 1. Acesta este un concept 100% original al companiei. Înaintea lansării de succes au avut loc trei încercări anterioare nereușite.
Lansarea primului vehicul cosmic este o realizare tehnică remarcabilă. Succesul este amplificat de faptul că SpaceX este în întregime o companie privată, spre deosebire de NASA, ESA sau alte organizații similare. Acestea sunt agenții guvernamentale sau multi-guvernamentale.

Citiți și despre:

← Close