Tradiții de Paște în 5 insule din Grecia

Andrei Beldiman, 30 mart.. 2018

Paștele este cea mai importantă sărbătoare din tot anul pentru greci. Fiecare insulă își pune amprenta prin tradiții locale. Descoperiți 5 tradiții de Paște din insulele grecești.

1. Mykonos

Paștele este perioada în care veți descoperi această insulă cosmopolită cu altă aură. Insula petrecerilor oferă o experiență mai intimă și tradițională în timpul Paștelui. În Vinerea Mare locul cel mai bun de unde puteți vedea procesiunea Epitafios este Muzeul folcloric Lena’s House. Aici femeile din Asociația Folclorică locală oferă bucate de casă. În timpul paradei, cafenelele dau muzica mai încet sau o închid.
În Sâmbăta Sfântă puteți continua să vă bucurați de mâncare, băutură și dans sau să faceți o pauză pentru a vedea Anastasi la frumoasa mănăstire Panaghia Tourliani din Ano Mera.

În Duminica Paștelui, dacă doriți să vă bucurați de cele mai bune mâncăruri pe care le oferă insula, este necesar să faceți o rezervare într-unul din restaurantele de top.

2. Corfu

Tradițiile bogate din muzică și filarmonică creeaza o atmosferă unică în capitala culturii de pe insulă.

Luați un loc de-a lungul traseului procesiunii Epitaphios, care începe de la Biserica Mitropolită din Corfu. Demnitari locali, trei orchestre filarmonice și o mulțime de oameni vor urma preoții pe străzi. De la ora 22:00 veți auzi fiecare dintre orchestre interpretând diferite melodii clasice.
În dimineața zilei de Sâmbătă, nu ratați tradiția faimoasă a orașului, Botide, când ghivecele mari de lut sunt aruncate de la ferestre pe străzi. Seara îndreptați-vă către biserica din Aghia Paraskevi. Cu puțin înainte de miezul nopții, o procesiune pornește de aici. Aceasta este formată din orchestre filarmonice, împreună cu corurile ortodoxe și catolice. Se va îndrepta spre Piața Spiniada unde va fi ținută slujba de Înviere.

În duminica Paștelui, cele mai multe taverne și restaurante evită mielul prăjit, preferă să-l gătească în vase de lut. Vizitați Palia Peritheia pentru a admira arhitectura venețiană, istoria bogată și mâncărurile delicioase servite în cadrul tavernelor tradiționale.

3. Santorini

În timpul Paștelui, Santorini își transformă caldera într-o boltă luminată.
Vinerea Mare în satul Pyrgos nu trebuie ratata deoarece felinarele umplu aproape fiecare colț. Atmosfera este feerică iar în ultimii ani acest obicei s-a extins și în satele Oia, Kontohori și Firostefani. La începutul zilei, vizitați Emporeio, unde grupurile locale se plimbă prin sat, cântând la oboaie tradiționale și sunând clopote pentru a chema localnicii la Epitafios.

În timpul Învierii, balafloumades – un fel de artificii improvizate – anunță Nașterea Mântuitorului. Dacă preferați o experiență mai liniștită, mergeți la Mânăstirea Profitis Ilias, construită în punctul cel mai înalt de pe insulă. Aici artificiile sunt interzise, dar priveliștea este deosebit de frumoasă.

În Duminica Paștelui, împreună cu prăjirea tradițională a mielului, în satul Perissos, se observă și Arderea lui Iuda.

4. Rodos – Orașul Vechi

Petreceți Paștele în Orașul Medieval din Rodos, unde arhitectura vă va transpune în vremea cavalerilor.
Alegeți una din bisericile din Orașul Vechi și simțiți atmosfera mistică în timpul procesiunii Epitafios pe străzile înguste și de-a lungul zidurilor orașului. În mod special, popular printre credincioși este modalitatea de decorare a bisericii Agios Taxarhis în cimitirul municipiului.

A doua zi, mergeți la biserica din Agios Nikolaos din satul Pastida, la 11 km de oraș. Învierea este sărbătorită într-o manieră asurzitoare, credincioșii lovesc bucăți de lemn. Mai târziu, noaptea, după ce se cântă “Christos Anesti” (Hristos a Înviat), în fața bisericii se arde o efigie a lui Iuda. Pentru un Paște lângă mare, alegeți biserica Evangelismos de lângă port.

În Duminica Paștelui, satul Aghios Isidoros menține tradiția Vournes. Din Sâmbăta Mare, tinerii necăsătoriți ai satului trebuie să aprindă și să mențină un foc mare până în Duminica Paștelui pentru arderea lui Iuda. Ulterior, ei sunt “judecați” pe baza participării lor, iar cei găsiți vinovați sunt aruncați în șanțuri pline cu apă.

5. Naxos

În dimineața zilei de Vinerea Mare, în biserica Panaghia Drosiani din satul Moni, cozonaci de Paște sunt copți cu stafide, migdale și nuci. După slujbă aceștia sunt împărțiți alături de raki.

Seara, slujbele sunt speciale oriunde vă veți afla pe insulă. În Chora se întâlnesc trei procesiuni Epitaphios în Aghia Theodosia, în timp ce în satul Kastraki Epitaphiosul are loc pe malul apei și apoi în mare. În satele Galini și Eggares, tinerii aprind torțe făcute din stuf, pentru a lumina aleile pe unde trece procesiunea.

În Sâmbăta cea Mare, cel mai popular loc pentru a sărbători Nașterea lui Iisus este Biserica Mitropolitană din Chora. Pentru o experiență mai liniștită și mai puțin zgomotoasă mergeți în satul Damalas. Aici biserica este luminată doar prin lumânări și nu există nici un fel de pocnitori puternice. Serviciul este de asemenea ținut mai devreme (Anastasi are loc la 21.30-22.00 în loc de miezul nopții), astfel încât preotul să se poată îndrepta spre alte parohii.

În Duminica de Paști încercați mâncarea batoudo: capră umplută cu orez, sfeclă și verdețuri.

Citiți și despre:

← Close