RO-ALERT după ce un urs a fost văzut în Harghita

Adrian, 25 iul.. 2020

ISU Harghita a emis RO-ALERT pentru județ, dupa ce un urs din Izvorul Mureșului a fost văzut pe străzi. Locuitorii au fost avertizați să aibă grijă când ies din case și dacă întâlnesc ursul să se îndepărteze imediat de acesta.

Oamenii au început să devina din ce în ce mai prietenoși cu urșii, un lucru care nu este bun. Animalele sălbatice sunt obișnuite cu oamenii, dar oricând pot ataca persoanele aflate în prajma lor.

Chiar dacă unii dintre urși „stau la poze” sau par că „socializează” cu trecătorii, asta este din cauza faptului că omul le-a încălcat mult teritoriul și pensiunile, casele sau hotelurile sunt tot mai aproape de habitatul lor natural.

Urșii caută de mâncare în această perioadă, asta înseamnă că nu le este suficientă cea din pădure și cea din orașele din împrejurimi este simțită de urși de la zeci de kilometri distanță.

Autoritățile din Harghita au emis, sâmbătă seara, un mesaj Ro-Alert după ce în localitatea Izvorul Mureșului a fost semnalată prezența unui urs.

Potrivit ISU Harghita, prezența unui urs a fost semnalată sâmbătă seara în localitatea Izvoru Mureșului.

transmite ISU, Harhita

Pentru asigurarea zonei, la fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD din cadrul Detașamentul Gheorgheni și un echipaj de jandarmi, transmite Mediafax.

Autoritățile au transmis și un mesaj Ro-Alert de informare a populației din zonă.

Urșii tot mai des în prezenta oamenilor

Nu doar în Harghita sunt probleme cu urșii, aceștia sunt întâlniți cel mai des în Brașov și stațiunile turistice ale județului, în locurile în care pensiunile și hotelurile sunt tot mai intinse în pădure, habitatul natural al animalelor sălbatice.

RO-ALERT este mis atunci când o zonă se află într-o situație de urgență, astăzi, 25 iulie în jurul orei 22:00 RO-ALERT a fost activat în Harghita

Deocamdată nu s-au semnalat pagube materiale sau victime din cauza ursului care a speriat Harghita.

Garduri electrice pentru case, stâne și livezi. Cine primește finanțare pentru instalarea lor

Administrația Fondului de Mediu va finanța locuințele / zonele turistice care sunt afectate de urși în această perioadă, tot mai des, iar aceastea vor putea obține fonduri pentru garduri electrice care să țină animalele sălbatice departe de oameni.

Asociațiile pentru protecția animalelor susțin însă că nu urșii sunt vinovați de situație, ci oamenii care s-au „dus” tot mai aproape de habitatul natural al urșilor.

Situația urșilor din Harghita a fost și-n atenția lui Ludovic Orban

Ludovic Orban a vorbit 8 luni despre situația unui urs care a fost lovit pe un drum național de un șofer și care a agonizat ore întregi, deoarece autăritățile din Harghita au fost incapabile să ia o decizie pentru ca ursul să fie salvat rapid.

Ludovic Orban despre urșii din Harghita

Înainte să pleci, te rugăm urmărește AIR24 și pe Google News.

← Close