Un avion a dus pasagerii la aeroportul greșit. Cum a fost posibil

Oprea Eugen, 27 dec.. 2020

Zborul Buddha Air U4505 a zburat în direcția greșită, iar pasagerii au ajuns la 400 de kilometri distanță de destinația dorită.

69 de pasageri de la bordul Buddha Air U4505 au aterizat în Pokhara, Nepal. Ei trebuia să ajungă la  Janakpur – exact direcția opusă față de capitală. De la  Kathmandu, de unde a plecat zborul, dura  30 de minute spre sud-est  către  Janakpur. Ei au ajuns tocmai în  Pokhara care  se află la aproximativ 30 de minute spre nord-vest. Orașele sunt la o distanță de aproximativ 158 de mile.

Pasagerii au realizat abia la aterizare că au fost duși în orașul greșit.  

Cum a fost posibil ca un avion să aterizeze pe aeroportul greșit

Pentru că vremea era rea și provocase întârzieri de zbor,  oficialii Buddha Air au decis să zboare mai întâi la Pokhara.  Oficialii companiei aeriene au anunțat că  diferența dintre programul de zbor dintre Janakpur și Pokhara de 15era  până la 20 de minute.

  „A existat o comunicare greșită între personalul de la sol și piloți”, a spus oficialul.

De asemenea, piloții zburători nu s-au uitat la manifestul pasagerilor”, informează kathmandupost.com.

„Personalul de la sol a transferat [pe hârtie] 69 de pasageri ai zborului U4505 către zborul U4607, care de fapt a fost eliberat pentru Pokhara de către controlorii de trafic aerian”, au transmis reprezentanții companiei aeriene.

 Personalul de la sol și însoțitoarea de bord nu au reușit să îl informeze pe căpitanul și copilotul zborului că numărul zborului fusese schimbat.

Experții din aviație spun că astfel de incidente se pot întâmpla, dar se întâmplă destul de rar 

“Însoțitoarea de zbor a făcut un anunț pe zbor că se îndrepta spre Janakpur”, a spus oficialul.

Însă deja avionul era deja în aer și se îndrepta spre destinația sa – Pokhara. Din cauza condițiile meteorologice nefavorabile, piloții și-au concentrat atenția asupra zborului.

Tri Ratna Manandhar, fost director general al Autorității Aviației Civile din Nepal, a explicat că acesta este al doilea incident de acest gen din istoria aviației din Nepal în ultimele două decenii și jumătate.

 Un incident asemănător a avut loc în 2019, când o cursă British Airways care decolase din Londra și se îndrepta spre Dusseldorf a zburat din greșeală la Edinburgh.  

← Close