Un fragment de meteorit a căzut în Iași sâmbătă 24 mai

Adrian, 24 mai. 2020

Un profesor de fizică din Iași a anunțat căderea unui fragment de meteorit în ziua de 24 mai în jurul orei 13:15 la sud de Iași. Anunțul a fost făcut de domnul profesor de fizică Silviu Gurlui, de la facultatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Profesorul Gurlui spune că aproximativ acum un an un fenomen asemănător s-a pretrecut tot de-asupra orașului Iași, provocând un zgomot ca de explozie ce a fost auzit în mai multe localități din zonă.

Acesta s-a deplasat la fața locului pentru a recupera fragmentele căzute din meterit și într-o postare pe Facebook le-a explicat oamenilor ce a descoperit.

„La ora 19 am plecat din Bacău spre Negrești. 20:30 am recuperat de acolo cele două corpuri. M-am întors apoi spre Bacău. La ora 22 am intrat în localitatea Zapodia (Traian) și chiar atunci am intrat în direct la Digi24 prin telefon (după ce am oprit mașină).

Cele două corpuri se află la mine pentru analize specifice. Ciprian Ifteme mi-a spus că cele două corpuri au lovit violent acoperișul, au ricoșat apoi într-un copac aflat în imediată vecinătate, ele regăsindu-se apoi, lânga casă, pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal între cele două evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău. Eram pe câmp, la treaba (spațiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemănător cu cel de anul trecut de pe 9 iulie.

Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități învecinate, pînă la Iași (Cug). Că să descifrăm fenomenul și traiectoria eventualelor corpuri care au intrat în atmosfera, eventuale detalii cinetice, rog populația să trimită mai departe informații aici: locul și momentul de timp, ce a observat. După aparențe, pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspîndit spre localitatea Ipatele (Iași). În afară de cele două corpuri, deocamdată nu mai sunt găsite alte fragmente. Doar după analize fizico-chimice detalitate am putea să confirmăm originea și caracteristicile corpurilor”, a scris profesorul pe Facebook.

← Close