Avion prăbușit! Un Boeing 737 s-a prăbușit în Cuba. 3 supraviețuitori, 104 morți

Adrian, 18 mai. 2018

Avion prăbușit. Un avion cu 107 de pasageri la bord s-a prăbușit, vineri, la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul José Marti din Cuba. Conform AFP există 3 supraviețuitori. VIDEO & FOTO.

Avion prăbușit. Mesajul companiei Cubanna de Aviation

Actualizare, 19 mai 18:45 – Doliu naţional în Cuba după prăbuşirea unui avion de linie la Havana

Autorităţile cubaneze au decretat doliu naţional de două zile, începând de sâmbătă, după prăbuşirea unui avion de linie la Havana, accident soldat cu cel puţin 107 morţi, în circumstanţe încă neelucidate, informează BFMTV.

Aparatul Boeing 737-200 s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită vineri, în jurul orei prânzului, după ce tocmai decolase spre Holguin (estul Cubei), având la bord 110 persoane: 104 pasageri, majoritatea cubanezi, potrivit media oficiale, şi şase membri ai echipajului de naţionalitate mexicană. În urma accidentului, au supravieţuit doar trei persoane, aflate „în stare critică”, conform autorităţilor.

Informaţiile despre accident oferite presei sunt extrem de sumare deocamdată, o anchetă fiind în curs. Avionul s-a prăbuşit la puţin timp după decolare, în momentul în care aparatul efectua un viraj. Autorităţile nu au precizat dacă cutiile negre au fost găsite.

O conferinţă de presă a fost prevăzută pe aeroport pentru sâmbătă, în jurul orei locale 15:00.

„Ministerul Transporturilor a trimis la faţa locului o comisie pentru a ancheta faptele şi în prezent vom lansa toate investigaţiile pertinente, urmând să comunicăm informaţii populaţiei de îndată ce vom obţine rezultate”, a declarat vineri noul preşedinte cubanez Miguel Diaz-Canel, care i-a succedat lui Raul Castro în urmă cu o lună.

Acesta din urmă, operat recent de hernie la vârsta de 86 de ani, a dat instrucţiuni şi a transmis „condoleanţe familiilor victimelor catastrofei”.

Direcţia generală aeronautică civilă mexicană a anunţat trimiterea unei echipe de specialişti pentru a ajuta autorităţile cubaneze în anchetă.

Avionul era închiriat de compania publică cubaneză Cubana de Aviacion de la Mexicain Global Air, cunoscută şi sub denumirea de Aerolineas Damojh, potrivit formulei „wet lease”, care prevede o închiriere cu echipaj complet, format din doi piloţi, trei însoţitoare de bord şi un tehnician.

Fabricat în 1979, potrivit guvernului mexican, aparatului i s-a efectuat ultima revizie tehnică în noiembrie 2017.

În absenţa publicării de către autorităţi a listei cu pasageri, misterul rămâne până în prezent asupra numărului exact al cetăţenilor străini care se aflau la bordul aparatului, în plus faţă de echipajul mexican. Unele canale media oficiale au indicat că cei mai mulţi pasageri erau cubanezi.

Pentru moment, doar guvernul argentinian a anunţat moartea a doi cetăţeni ai săi în accident. La Buenos Aires, legenda locală a fotbalului Diego Maradona, un apropiat al Cubei, a transmis condoleanţe familiilor victimelor, ca de altfel şi numeroase guverne latino-americane şi europene.

Pe reţelele de socializare, apropiaţi ai victimelor au început să le publice fotografiile, precum cea a lui Jose Angel, director al grupului muzical Bolero Salsa, şi cea a soţiei sale.

La spitalul Calixto Garcia din Havana, starea celor trei supravieţuitoare -femei de naţionalitate cubaneză, potrivit autorităţilor – rămâne preocupantă.

„Pentru moment, pronosticul este nesigur, starea lor fiind gravă, vieţile lor fiind în pericol”, a declarat vineri seara televiziunii de stat doctorul Carlos Martinez, directorul spitalului Calixto Garcia. O altă sursă medicală a indicat pentru AFP că fiecare dintre ele a suferit cel puţin opt intervenţii chirurgicale.

La Havana şi la Holguin, oraş situat la 670 km est de capitală, familiile victimelor au fost izolate şi luate în custodie de autorităţi, care le-au pus la dispoziţie un număr de telefon special.

Familiile care locuiesc în provincie vor fi transportate rapid la Havana pentru identificarea victimelor, au informat canale media oficiale. La Mexico, rudele membrilor echipajului, extrem de afectate de tragedie, au fost de asemenea contactate de Global Air.

„Ei ne susţin, vor să ne ajute cu paşapoarte pentru a ne duce la faţa locului”, a spus câtorva jurnalişti fratele tehnicianului decedat.

Precedentul accident aerian survenit în Cuba data din aprilie 2017, când un avion de transport al forţelor armate de fabricaţie rusească s-a prăbuşit cu opt oameni la bord într-o regiune montană din vestul ţării.

În 2010, un aparat ATR-72 al companiei cubaneze Aerocaribbean, care făcea legătura între Santiago şi Havana, a căzut în centrul insulei, provocând moartea a 68 de persoane, dintre care 28 erau cetăţeni străini.

Actualizare, ora 22:28 – Există supraviețuitori ai avionului prăbușit.

Un avion al companiei cubaneze Cubana de aviacion cu 104 pasageri la bord s-a prăbuşit vineri la scurt timp după ce decolase de pe Aeroportul Jose Marti din Havana, făcând ”un număr ridicat” de victime, potrivit autorităţilor, iar presa de stat a anunţat că trei supravieţuitori sunt internaţi ”în stare gravă”, transmite AFP.

„Trei pasageri au supravieţuit accidentului. Sunt într-o stare gravă şi au fost internaţi deja în spital”, a informat pe site-ul său cotidianul oficial Granma.

„A avut loc un regretabil accident aerian. Veştile nu sunt încurajatoare, se pare că există un număr ridicat de victime”, a declarat preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, venit foarte repede la locul accidentului.

Miguel Diaz-Canel a menţionat prezenţa la bord a nouă membri ai echipajului „străini”, fără să spună cu exactitate dacă aceştia fac parte dintre cei 104 pasageri menţionaţi de autorităţi.

Surse aeroportuare şi martori oculari au precizat pentru AFP că aparatul Boeing 737, care se îndrepta spre Holguin (estul Cubei), s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, în momentul în care a efectuat primul viraj.

Avionul s-a prăbuşit pe un câmp din vecinătatea aeroportului, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse care a putut observa o coloană densă de fum ridicându-se în apropiere, înainte ca pompierii să reuşească să stingă flăcările ce ieşeau din carcasa aparatului.

Televiziunea de stat a informat că aparatul era „închiriat” de compania Cubana de aviacion, fără să precizeze proprietarul.

Ultimul accident aviatic din Cuba a avut loc în aprilie 2017, când un avion de transport al forţelor armate s-a prăbuşit cu opt oameni la bord într-o regiune muntoasă din vestul ţării.

ACTUALIZARE, ora 22:18 – Noi imagini cu accidentul aviatic. Cauza prăbușirii avionului pare a fi una mecanică. Compania aeriană Cubana de Aviation a mai avut un accident similar în anul 2005, când un zbor s-a prăbușit în Caracas.

Prăbușirea zborului DMJ972 a șocat întreaga industrie aviatică. Avionul de tipul Boeing 737 s-a prăbușit la doar câteva minute de la decolare. La bord erau 107 pasageri. Compania Cubana de Aviation a postat pe site-ul oficial un anunț prin care membri familiilor împlicate în tragicul accident aviatic sunt îndemnați să ia legătura telefonic cu reprezentații aceteia.

Avion prăbușit! Un Boeing 737 s-a prăbușit în Cuba. Peste 100 de pasageri la bord - VIDEO

Avion prăbușit. Toți pasagerii au murit. Video mai jos.

Actualizare, ora 21:14 – Primele imagini cu avionul prăbușit au început să apară.

Actualizare, ora 21:02 – CNN anunță peste 104 morți. Reamintim că avionul s-a prăbușit la scurt timp după decolare. Cauzele prăbușirii sunt momentan necunoscute, urmează ca guvernul din Cuba să declanșeze o anchetă.

ACTUALIZARE, ORA 20:58 – Au apărut și primele imagini video dupa ce avionul s-a prăbușit.

Aeronava, un Boeing 737, tocmai decolase de pe aeroportul internațional José Marti din capitala Havana și s-a prăbușit la scurt timp după decolare.

La bord se aflau cel puțin 100 de persoane. Zborul avea destinația Holguin. Presa locală anunță că sunt înregistrate victime, însă numărul lor nu cunoscut pentru moment.

Imaginile încărcate pe rețelele de socializare arată un fum negru vizibil de pe terminal.

Angajaţii aeroportului din Havana au confirmat pentru AP că au fost alertaţi după ce un avion s-a prăbuşit. CNN citează surse din aeroport care susţin că avionul zbura spre oraşul cubanez Holguin.

Știre în curs de actualizare.

← Close