Un asteroid a trecut în apropierea Pământului

Andrei Beldiman, 16 mai. 2018

Un asteroid pe care NASA nu l-a mai detectat de mai mult de şapte ani, a reapărut în proximitatea Terrei săptămâna trecută. Din fericire, potrivit agenţiei spaţiale americane, asteroidul nu a intrat marţi seară în coliziune cu planeta noastră.

Numele asteroidului este 2010 WC9 informează AFP. Oamenii de ştiinţă de la NASA au calculat traiectoria corpului ceresc şi au confirmat marţi că acesta urma să treacă în cursul serii la o distanţă de aproximativ 200.000 de kilometri faţă de Terra.

Asteroidul a trecut la distanță mică de planeta noastră.

Aceasta reprezintă jumătate din distanţa care separă Pământul de Lună. La scară cosmică, această distanţă este considerată foarte mică.

Desigur, alţi asteroizi au trecut şi mai aproape pe lângă Terra. În octombrie 2017, asteroidul 2012 TC4 a trecut la o distanţă de 44.000 de kilometri faţă de planeta noastră. Un alt obiect cosmic din aceeaşi categorie a plutit la 28.000 de kilometri în raport cu Pământul. Aceşti doi asteroizi aveau însă diametre de 10 metri respectiv 45 de metri.

Citiți și despre Festivalul de Astronomie şi Explorare Spaţială Astrofest.

Un meteorit a pătruns în atmosferă în 2013 deasupra oraşului rusesc Celiabinsk. Meteoritul a provocat peste 1.000 de răniţi în urma undei de şoc. Aceasta a cauzat spargerea geamurilor clădirilor din acea regiune.

Meteoritul care a căzut în Rusia în 2013 a avut un diametru de aproximativ 19 metri.

Asteroidul 2010 WC9 are însă un diametru cuprins între 50 şi 120 de metri. El se deplasează prin spaţiu cu o viteză de 12,8 kilometri pe secundă şi a trecut marţi seară la ora 22.04 GMT „pe sub” Terra, pe deasupra Antarcticii.

Citiți și despre un incident aviatic: panoul exterior al parbrizului unui avion polonez a crăpat.

Unul dintre cele mai bune locuri de pe Pământ pentru a observa traiectoria sa a fost Cape Town, în Africa de Sud, cu ajutorul unui telescop de talie medie.

Asteroidul 2010 WC9 va reveni în proximitatea Terrei în 2019, însă va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă mult mai mare – 43 de milioane de kilometri.

← Close