Rachetă balistică distrusă de forțele aeriene ale Arabiei Saudite

Andrei Beldiman, 05 iun.. 2018

Forţele aeriene ale Arabiei Saudite au distrus o rachetă balistică lansată asupra orașului saudit Yanbu dinspre Yemenul vecin.

Forțele aeriene ale Arabiei Saudite au afirmat în timpul zilei de marţi, 5 iunie 2018, că au distrus o rachetă balistică. Informațiile au fost făcute public de către canalul local de televiziune Al Arabiya, citat de agenţia Xinhua.

Racheta, care a fost trasă din Yemen de către miliţiile houthi, face parte din atacurile frecvente împotriva diferitelor zone ale regatului, în principal oraşele de graniţă. Arabia Saudită duce un război împotriva miliţiilor houthi în Yemen, sprijinul guvernului yemenit exilat.

Urmăriți momentul inedit în care are loc lansarea rachetelor de pe un submarin rus.

Purtătorul de cuvânt al coaliţiei sub comandament saudit din Yemen, colonelul Turki al-Malki, a declarat într-o conferinţă de presă luni că oraşul yemenit Saada este încă folosit drept principală rampă de lansare pentru rachete balistice.

Potrivit declaraţiilor sale, coaliţia depune eforturi pentru sistarea contrabandei cu arme iraniene către miliţiile houthi prin portul Hodeida, lansând în mod repetat acuzaţii potrivit cărora Iranul se află în spatele instabilităţii din Yemen prin acordarea de sprijin continuu rebelilor houthi.

Arabia Saudită a cerut Franţei să convingă regimul de la Doha să renunţe la achiziţia sistemului de apărare antiaerian rusesc S-400, în caz contrar Riadul fiind pregătit să acţioneze militar împotriva Qatarului, transmite sâmbătă AFP, citând publicaţia Le Monde.

Citiți și despre mai multe baze militare din Siria au fost lovite de rachete.

Potrivit cotidianului parizian, ‘coroana saudită a trimis recent o scrisoare preÅŸedinÅ£iei franceze, în care Riadul se declară pregătit să poarte o ”acÅ£iune militară” împotriva Qatarului dacă acesta achiziÅ£ionează, aÅŸa cum ÅŸi-a exprimat intenÅ£ia, sistemul de apărare antiaerian rusesc S-400’.

La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite ÅŸi Egiptul au rupt relaÅ£iile diplomatice cu Qatar, pe care l-au acuzat de susÅ£inerea unor grupări islamiste radicale ÅŸi de apropiere de Iran. Cele patru ţări au impus apoi un embargou comercial Qatarului, care a respins acuzaÅ£iile, denunţând o tentativă de ‘punere sub tutelă’ de către ‘cvartetul’ arab.

Pentru a ieşi din izolare, Doha şi-a înmulţit contactele diplomatice şi acordurile comerciale, militare sau tehnologice la nivel internaţional.

La sfârÅŸitul lunii ianuarie, ambasadorul Qatarului la Moscova, Fahad bin Mohammed Al-Attiyah, a declarat pentru agenÅ£ia TASS că Å£ara sa poartă negocieri într-un ‘stadiu avansat’ pentru achiziÅ£ia de sisteme ruseÅŸti S-400.

‘O lună mai târziu, Riadul a recunoscut la rândul său că este în cursă pentru a obÅ£ine acest baterii sol-aer’, mai scrie Le Monde.

‘ÃŽn scrisoarea trimisă către Elysée, al cărei conÅ£inut a fost dezvăluit pentru Le Monde de o sursă franceză apropiată dosarului, regele Salman îşi exprimă ‘profunda preocupare’ faţă de negocierile în curs între Doha ÅŸi Moscova (…) ÅŸi avertizează faţă de riscul unei escaladări’.

‘Regatul ar fi pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a elimina acest sistem de apărare, inclusiv prin acÅ£iune militară’, a scris monarhul saudit, cerându-i preÅŸedintelui francez Emmanuel Macron ajutorul pentru împiedicarea acestei achiziÅ£ii ÅŸi menÅ£inerea stabilităţii în regiune, a relatat publicaÅ£ia franceză.

← Close