Lege promulgată: 10 ani valabilitate pentru pașapoartele simple electronice

Andrei Beldiman, 18 iun.. 2018

10 ani valabilitate pentru pașapoartele simple eletronice este, de astăzi, o realitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Prin intermediul acesteia valabilitatea paşapoartelor simple electronice creşte la 10 ani.

“Valabilitatea paşapoartelor simple electronice este stabilită după cum urmează: 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani”, prevede legea.

De asemenea, actul normativ stipulează că paşapoartele de serviciu electronice se eliberează cu o valabilitate de 5 ani, respectiv de 3 ani pentru minorii sub vârsta de 12 ani, informează Agerpres.

Citiți și Care este țara care deține cel mai puternic pașaport din lume?

Marți, 3 aprilie, Senatul a adoptat propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii UDMR.

Aceasta prevedea prelungirea valabilităţii paşaportului temporar de la cinci la 10 ani. Acest lucru va fi aplicat persoanelor cu vârsta peste 25 de ani.

Partidul UDMR a precizat că în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, valabilitatea paşapoartelor simple electronice este dublă faţă de cele emise în România.

Proiectul de lege a fost depus în Parlament de UDMR anul trecut. În februarie Guvernul s-a adresat Legislativului cerând aprobarea unei iniţiative similare.

Partidele parlamentare aflate la guvernare au susţinut în Senat iniţiativa UDMR, având în vedere că Uniunea pledează pentru adoptarea, cât mai urgent, a modificărilor legislative necesare pentru prelungirea valabilităţii paşapoartelor.

Citiți și Cum puteți să călătoriți în Canada fără viză

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat în urmă cu o săptămână că va fi deschis un nou centru pentru paşapoarte în Bucureşti.

Acesta se va afla în Sectorul 3 și deschiderea lui este o măsură luată pentru buna gestionare a eliberărilor de paşapoarte din perioada de vară, în contextul noii legi privind prelungirea termenelor paşapoartelor electronice, act normativ aflat la promulgare.

Noul punct urmează să fie deschis luna viitoare într-un mall.

Potrivit MAI, luni, 11 iunie, a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii, precum şi cu şefii serviciilor de paşapoarte şi înmatriculări de la nivelul întregii ţări, având ca temă de discuţie modul de organizare a activităţii pentru perioada de vară, astfel încât să se evite aglomerarea la ghişeele de eliberare a documentelor de călătorie sau a permiselor de conducere/certificatelor de înmatriculare.

← Close