Începe Sezonul Tornadelor în România, cele mai vizate zone

Adrian, 24 mai. 2020

Tornadele până acum prea puțin cunoscute României încep să fie din ce în ce mai frecvente, anul trecut s-au peste 200 de tornade, iar anul acesta este așteptat un număr cel puțin egal. Sezonul tornadelor în 2020 începe din luna mai și se termina în luna iulie.

Meteorologul Bogdan Antonescu a explicat la DIGI24, că europenii sunt prea puțini obișnuiți să reacționeze la tornade, ci mai sunt atrași de spectacloul generat de acestea.

Ce este lesne de înteles este că fenomenele meteo de tipul tornadelor sunt periculoase și nu se recomandă sub nici o formă să ne apucăm să le „vânăm” din dorința de a face cea mai bună fotografie sau video pe rețelele de soclaizare.

De asemenea în estul României, acolo sunt cel mai des întâlnit tornadele pe lângă pagubele materiale pot produce și victime, în funcție de intensitatea acestora.

Să ne obișnuim cu tornadele?

Bogdan Antonescu a explicat la DIGI24 că fenomenul tornadelor va fi tot mai des întâlnit din cauza schimbărilor climatice și în România, dar nici restul Europei nu va fi scutit de fenomenul meteo deosebit de extrem și grav în același timp.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanșa sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu, pentru DIGI24.

Cel mai bun mijloc dep protecție este evitarea zonelor frecventate de tornade, iar Antonescu a dat exeplu autocarului răsturnat de o tornadă anul trecut, după ce șoferul s-a îndreptat spre ochiul acesteia.

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc

VIDEO: Începe sezonul tornadelor, cele mai vulnerabile zone din România

← Close